Sony predstavio nove čitače e-knjiga

Kompanija Sony je početkom ove nedelje predstavila dva nova čitača e-knjiga. Radi se o modelu Reader Touch Editon koji ima ekran osetljiv na dodir i modelu Reader Pocket Edition koji treba da privuče potencijalne kupce svojom cenom, za čitavih 100 USD nižom od cene Amazonovog čitača Kindle.

Čitač Reader Touch Edition ima ekran dijagonale 6 inča osetljiv na dodir, na kome se zadaju sve komande, od okretanja strana do isticanja odabranog teksta. Čitač će se pojaviti u prodaji tokom avgusta po ceni od 299 USD, što je identično ceni najnovije verzije Kindlea. Drugi predstavljeni čitač, Reader Pocket Edition, je donekle jednostavniji model sa manje atraktivnih karakteristika, ali sa privlačnom cenom – 199 USD, što je za 100 dolara niže od cene Kindlea.

Oba čitača mogu da čuvaju do 350 e-knjiga, a njihove baterije omogućavaju do dve nedelje rada bez dopunjavanja. Čitači podržavaju više formata elektronskih dokumenata, od Sonyjevog BBeB (Broadband eBooks) i Adobeovog formata PDF, do Microsoftovog Worda i standarda ePub koji je propisao International Digital Publishing Forum.

U poređenju sa Amazonovim Kindleom, novim Sonyjevim čitačima nedostaju neke zanimljive karakteristike. To se pre svega odnosi na nedostatak podrške za bežično povezivanje, koje korisnici Kindela koriste da bi sa Amazonove Web lokacije preuzeli e-knjige. Sonyjevim čitačima nedostaje i funkcija pretvaranja teksta u govor koju poseduje Kindle, a za njim zaostaju i u pogledu raspoloživog prostora za čuvanje e-knjiga. Kindleovih 2 GB fleš memorije je dovoljno za čuvanje do 1500 e-knjiga, dok Sonyjevi čitači imaju svega 512 MB fleš memorije.

Što se tiče rezolucije ekrana ona je ista i kod Kindlea i kod Sonyjevih čitača i iznosi 600 x 800 tačaka. Sonyjevi čitači, pak, omogućavaju udobniji rad, budući da se baterije Kindlea moraju dopunjavati posle svega četiri dana rada. Sonyjevi čitači bi trebalo da imaju prednost i u pogledu broja raspoloživih e-knjiga. Predstavnici kompanije su naveli da će korisnicima svojih čitača ponuditi daleko veći broj e-knjiga nego što se nalazi u Amazonovoj biblioteci (300.000), ali nisu precizirali o kom broju se radi.

Sonyjevi čitači će prvo početi da se prodaju u SAD, i to u velikim lancima maloprodajnih objekata u kojima se prodaje elektronika široke potrošnje, kao što su Best Buy, Costco, Staples, Target i Wal-Mart. (G.B.)


Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    a kad ce kod nas to da bude


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.