Toshiba uskoro predstavlja DMFC punjač


Kompanija Toshiba saopštila je da će u naredna dva meseca predstaviti punjač baterija zasnovan na gorivnim ćelijama koje direktno koriste metanol (Direct Methanol Fuel Cell, DMFC).

Punjač će biti prenosiv i namenjen punjenju baterija manjih prenosivih uređaja kao što su mobilni telefoni, muzički plejeri i igračke konzole, što će učiniti izlišnim punjenje putem električne mreže.

Električna energija u DMFC gorivnim ćelijama proizvodi se hemijskom reakcijom između metanola, vode i vazduha. Jedini sporedni proizvodi ove reakcije su manja količina vodene pare i ugljen-dioksida, pa se DMFC smatra ekološkim izvorom energije. Druga prednost je jednostavna i brza zamena spremišta sa metanolom.

Novi punjač pojaviće se u maloprodaji pre kraja drugog fiskalnog tromesečja, koje se u Toshibi završava krajem septembra. Predstavljanje novog proizvoda već kasni šest meseci, jer je on ranije bio najavljen za prvo tromesečje ove godine.

Nakon predstavljanja prenosivog punjača zasnovanog na gorivnim ćelijama, Toshiba će nastojati da komercijalizuje DMFC tehnologiju njenom upotrebom u mobilnim telefonima i prenosivim računarima, izjavili su predstavnici kompanije.

Toshiba planira da od prodaje tehnologije i uređaja zasnovanih na gorivnim ćelijama do 2015. godine ostvari prodaju od 1,68 milijardi dolara.

Tehničke karakteristike novog DMFC punjača još uvek nisu poznate. (I.S.)


Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.