UK Music: Većina korisnika ilegalno razmenjuje muziku

UK Music, udruženje muzičke industrije Velike Britanije, objavilo je podatke iz istraživanja o navikama ljubitelja digitalne muzike koje su sproveli analitičari sa Univerziteta Hertfordšajr.

Istraživanje je pokazalo da 60 procenata mladih ljubitelja muzike, starih između 14 i 24 godine, ilegalno preuzima muziku koristeći neku od mreža ravnopravnih računara (peer to peer, P2P). Istraživači su utvrdili da tri četvrtine ispitanika za razmenu muzike koristi e-poštu, Bluetooth vezu, MSN ili Skype. Istovremeno, 86 posto ispitanika međusobno razmenjuje muziku snimljenu na nelegalno kopiranim kompakt diskovima.

Skoro 70 posto učesnika istraživanja je izjavilo da muziku sluša na svojim računarima. Istraživači su utvrdili da prosečan korisnik, starosti 14 do 24 godina, ima na svom računaru oko 8000 pesama. Većina njih je izjavila da ne koristi muzičke usluge na Internetu koje se plaćaju, niti bi platili bilo koji iznos da bi došli do omiljenih muzičkih numera.

“Da li su ti mladi ljudi čuli za nešto što se zove autorska prava ili zaštita intelektualne svojine? Jesu. I nimalo za to ne mare”, izjavio je Fergal Šarki, izvršni direktor udruženja UK Music.

Da sve, ipak, nije tako crno govori podatak da je skoro 85 posto ispitanika izjavilo da su muzičke usluge kod kojih se plaća fiksna cena za preuzimanje neograničenog broja muzičkih numera “dobra stvar”, i da bi ih veća rasprostranjenost i dostupnost tih usluga “verovatno” odvratila od sadašnjeg načina razmene nelegalne muzike. (G.B.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.