Uskoro bez Skypea?

Milioni korisnika Skypea će možda iduće godine morati da potraže alternativu za taj popularni program za glasovnu komunikaciju preko Interneta. Kompanija eBay, koja je krajem 2005. godine za 2,6 milijardi dolara kupila kompaniju Skype Technologies SA, nedavno je obelodanila da se sporazum o kupovini nije odnosio na tehnologiju GlobalIndex, tako da eBay ima samo trajno ekskluzivno pravo na korišćenje te tehnologije.

Problem za kompaniju eBay se ogleda u tome što se sporna tehnologija nalazi u vlasništvu kompanije Joltid, čiji vlasnici su Niklas Zenstrom i Janus Fris, nekadašnji osnivači i vlasnici kompanije Skype. Kompanija eBay je u martu ove godine podnela tužbu sudu u Londonu u kojoj tvrdi da Joltid namerava da jednostrano raskine ugovor o korišćenju tehnologije. Ukoliko bi se ta tvrdnja zaista i ostvarila, eBay ne bi mogao dalje da legalno koristi tehnologiju na kojoj je zasnovan Skype. Isto tako, razvoj nove verzije softvera za Skype, koji eBay najavljuje već duže vreme, bio bi nemoguć bez saglasnosti kompanije Joltid.

Dodatni problem za eBay predstavlja i to što su Zenstrom i Fris sredinom ove godine iskazali zainteresovanost da otkupe Skype od kompanije eBay, i obratili se za pomoć nekim privatnim fondovima. Na osnovu izveštaja nekih medija, eBay bi mogao da traži oko 1,7 milijardi dolara za Skype (prema nekim analitičarima eBay je, ako se uračunaju i bonusi, platio Skype 3,1 milijardu dolara, tako da bi u slučaju prodaje gubitak bio još veći).

Uprkos velikoj popularnosti i ogromnom porastu broja korisnika, koji danas iznosi oko 480 miliona, Skype donosi relativno mali prihod za eBay. Osnovna usluga – pozivi drugim korisnicima Skypea preko Interneta – potpuno je besplatna. Prihod koji je prema navodima lista Wall Street Journal u prošloj godini iznosio 550 miliona dolara (1,35 dolara po registrovanom korisniku) dolazi od naplate iznajmljivanja telefonskog broja koji mogu nazvati oni koji nisu članovi Skypea (usluga se zove SkypeOut) i od konverzije govorne pošte u tekst.

Rasprava pred londonskim sudom o tužbi kompanije eBay protiv kompanije Joltid zakazana je za juni 2010. godine. (G.B.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.