Video igra o novom gripu

Novi grip (H1N1) je, otkako se pojavio u aprilu, najpre izazvao paniku, potom grozničav rad na proizvodnji vakcine, dok je sada inspirisao stvaranje nove video igre...

U pokušaju da još više povećaju svest o toj bolesti kod stanovnika, holandski naučnici su stvorili igricu u kojoj se igrači izazivaju da kontrolišu novu pandemiju.

"To je, zapravo, ono što se trenutno dešava, što se dešava u stvarnom svetu", rekao je Albert Osterhaus, šef virusologije u Medicinskom centru Erazmo, koji je zajedno sa kolegama stvorio igricu "Veliki grip".
Osterhaus je istakao da je igrica dizajnirana, izmedju ostalog, kako bi se kod ljudi stvorio osećaj koliko je teško donositi odluke kada se radi o javnom zdravlju. Igrica može da se igra besplatno i samo onlajn, na sajtu www.thegreatflu.com.
Nova video igra počinje slikama pacijenata u bolničkim posteljama i grobljima iz doba pandemije "španske groznice" 1918. Kao šef fiktivnog "Svetskog centra za kontrolu pandemije", igrač bira lanac gripa i potom prati njegovo širenje po svetu.
U borbi protiv nove epidemije, igrači koriste sisteme za prismotru, zalihe antivirusnih lekova i vakcina, kao i zatvaranje škola i aerodroma. Igrači, takođe, imaju ograničen budžet.
Tokom igre, igrači dobijaju obaveštenja o broju inficiranih i preminulih, a imaju priliku da čitaju i novinske članke o smrtonosnom virusu i globalnom odgovoru na njega.
Takođe, primaju i poruke od vlada, koje igrače obaveštavaju o uspešnosti njihovih koraka u sprečavanju epidemije u pojedinim oblastima.
Portparol Svetske zdravstvene organizacije (SZO) naveo je da ta organizacija nije upoznata sa novom igricom, kao i da nema vremena da je igra.
Prema poslednjim podacima SZO, do sada je u svetu potvrđeno 178.000 slučajeva novog gripa, kao i 1.462 smrtna slučaja od zaraze, koja je kombinacija svinjskog, ptičjeg i ljudskog gripa.
Veruje se, međutim, da su cifre SZO daleko ispod stvarnih vrednosti, jer najteže pogođene zemlje novim gripom više ne ispituju sve slučajeve onih koji imaju simptome nove zaraze.

Izvor: www.24sata.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    XaxAxaXa ZaNImljIvO


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.