Zajedno srpski i slovenački kablovski operatori

Evropski investicioni fond Mid Europa Partners, sa sedištem u Londonu, koji je, uz Evropsku banku za obnovu i razvoj, većinski vlasnik kompanije SBB (Srpskih kablovskih mreža), preuzeo je i slovenačku kompaniju UPC-Telemach, koja posluje u istoj oblasti, objavio je SBB.

Vrlo zadovoljan ovom investicijom, Robert Knor, jedan od partnera u Mid Europi, naglasio je da je to prvo veliko preuzimanje u centralnoj i istočnoj Evropi od poslednjeg kvartala 2008, kada je počela svetska ekonomska kriza.

SBB, kao jedan od lidera u oblasti telekomunikacija u regionu, kompanija je koja danas zapošljava više od 700 ljudi, posluje u pet zemalja regiona i velikom broju korisnika obezbeđuje digitalnu i analognu kablovsku i satelitsku televiziju, kao i širokopojasni internet.

UPC-Telemach je u Sloveniji, takođe, vodeći kablovski operator, koji svoje usluge pruža u oko 40 posto tamošnjih domaćinstava, putem svoje široko razvijene mreže. Ova kompanija posluje u deset najvećih slovenačkih gradova, uključujući i Ljubljanu i Maribor.

Dragan Šolak, dosadašnji direktor, a sada predsednik uprave SBB-a, imenovan je i za predsednika uprave slovenačkog UPC-a. To je samo prvi korak prema uskoj saradnji ova dva operatora i njihovom verovatnom spajanju. Šolak je izjavio da su ovo dve komplementarne kompanije, koje su i vodeći operatori na tržištima na kojima posluju.

„Kombinacijom SBB-a i UPC-Telemacha, zajedno sa satelitskom Total TV platformom, imamo potencijal za značajan razvoj poslovanja na teritoriji bivše Jugoslavije.”, dodao je Šolak.

Uporedivši domaće tržište sa slovenačkim, novoimenovana direktorka SBB-a Dragica Pilipović Chaffey napomenula je i da je poslovanje u Sloveniji znatno lakše, jer je tržište stabilnije, ne postoji kontrola cena od strane države, zakonska regulativa je stabilna i jasna, a rast udela na tržištu nije strogo kontrolisan kao u Srbiji. Prema njenom mišljenju, ovi faktori u Srbiji znatno otežavaju zdravu komercijalnu utakmicu, donose ograničenja koja sprečavaju tehnološki razvoj, ali i odvraćaju strane investitore.

SBB je i do sada bio prisutan u Sloveniji sa svojom satelitskom platformom Total TV, pa će ova povezanost i visok stepen saradnje sa UPC-Telemachom biti samo dodatni faktor za poboljšanje rezultata rada. Očekuje se da ova saradnja prethodi i potpunom spajanju slovenačke i srpske kompanije, u cilju kvalitetnijih usluga koje pružaju korisnicima, kako u Sloveniji, tako i na domaćem tržištu. (A.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.