Centar za računarstvo na Karnegi Melonu nosiće ime Bila Gejtsa

Bil Gejts će u utorak 22. septembra na univerzitetu Karnegi Melon u Pitsburgu govoriti na ceremoniji otvaranja naučnog centra za računarstvo koji će nositi njegovo ime. Tu je inače davne 1965. osnovana prva katedra računarskih nauka u SAD.

Gejtsov centar za računarske nauke na kojem će se izvoditi programi namenjeni studentima računarstva, prostrana je zgrada napravljena najvećim delom zahvaljujući poklonu fondacije Melinda i Bil Gejts, vrednom dvadeset miliona dolara. Centar će biti deo kompleksa u kome će se nalaziti i Hilmanov centar za tehnologije buduće generacije, koji će takođe biti otvoren u septembru.

Obe zgrade s prostorijama površine 20.160 kvadratnih metara izgrađene su saglasno najsavremenijim standardima energetske efikasnosti (Gejtsova ima travnati krov) i centralne su građevine studentskog naselja. Sledeći univerzitetsku tradiciju koju je inspirisalo preko 440 mostova Pitsburga, zgrade su povezane s drugim obližnjim objektima s nekoliko pešačkih mostova. Pešački most na petom spratu, koji povezuje Gejtsov centar s Pernelovim centrom za umetnost, biće posvećen Rendiju Paušu, pokojnom profesoru računarstva na Karnegi Melonu koji je postao čuven po svom inspirativnom „Poslednjem predavanju“.

Gejts je, za razliku od Pauša, čuven i po tome što je napustio Harvard pre završetka studija, ali mu je trideset godina kasnije, u junu 2007, taj isti Harvard ipak dodelio počasno zvanje pravnika. Gejts je tom prilikom održao i govor diplomiranim studentima, posebno istakavši da će mu ova titula dobro doći u poslovnoj biografiji, jer sledeće godine menja posao. Diplomi Harvarda u Kembridžu iz Masačusetsa, Gejts je ovog juna dodao i počasno zvanje doktora prava koje mu je dodelio britanski univerzitet Kembridž. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.