Coming: nova rešenja olakšavaju savladavanje krize

Beogradska kompanija Coming Computer Engineering organizovala je u četvrtak 10. septembra prezentaciju novih tehnoloških rešenja i najnovijih tendencija u razvoju informacionih tehnologija koje su nastale iz potrebe da se promeni način poslovanja usled ekonomske krize. Gosti prezentacije bili su visoki predstavnici kompanija Cisco Srbija i Hewlett-Packard d.o.o.

Predstavnici Cominga su istakli da primena najnovije informacione tehnologije kompanijama donosi investicione uštede od preko 50 odsto i smanjenje operativnih troškova od preko 70 odsto, kao i da je izlazak iz krize moguć uz ulaganja u tehnologije kao što su virtuelizacija, „računarstvo u oblaku“ i konvergirane mreže. Primera radi, virtuelizacijom svih centara za obradu podataka i stonih računara u Srbiji bi se ostvarila godišnja ušteda električne energije od 105 miliona evra, čime bi se oslobodili energetski kapaciteti od 327 MW, što odgovara izgradnji jedne elektrane istog kapaciteta i uštedi od preko milijardu evra na petogodišnjem nivou.

Drago Samardžić, izvršni direktor Cominga, rekao je da se na projektima koje je Coming realizovao u proteklom periodu pokazalo da je upotreba novih tehnologija poput virtuelizacije računarskog okruženja, siguran put ka ostvarenju velikih ušteda u IT budžetima i poboljšanju efikasnosti poslovanja uopšte. „Procenjujemo da su korisnici u preko 60 realizovanih izvedenih projekata virtuelizacije, poput rešenja produkcionih okruženja Eurosonga 2008 i Univerzijade 2009, uštedeli oko dva miliona evra u investicionim i četiri miliona evra u operativnim troškovima, zbog čega smo uvereni da će ove tehnologije kroz buduće projekte biti još šire prihvaćene u domaćim preduzećima. Po oceni Samardžića, dalji tehnološki razvoj nesumnjivo vodi ka okruženjima računarskog oblaka i objedinjenog računarstva i „jasno je da će primena tih tehnologija dodatno povećati efikasnost i ekonomičnost centara za obradu podataka."

Generalni direktor kompanije Cisco Srbija, Goran Obradović upoznao je goste sa tehnološkim inovacijama ove kompanije. „Iz praktičnih razloga, ali i zbog finansijske opravdanosti, Cisco je da bi smanjio količinu opreme i uređaja za skladištenje podataka, razvio sveobuhvatan i integrisan sistem sa mogućnošću upravljanja iz samo jedne tačke – Cisco Unified Computing System. Zahtevi za prostorom na serverima za skladištenje podataka su sve veći, a jedini način da se na njih odgovori je stvaranje ovakvog integrisanog sistema koji je kompatibilan sa različitim sistemima, nije skup i doprinosi izuzetnoj efikasnosti i smanjenju operativnih i kapitalnih troškova.“

Jovan Dimitrijević, direktor grupe za personalne sisteme u kompaniji Hewlett Packard d.o.o. istakao je značaj inovacija za život ljudi i životno okruženje. „Pored racionalnijeg iskorišćenja ljudskih potencijala, veoma važni zadaci u razvijanju novih tehnologija su očuvanje i zaštita prirodnih resursa. Zaštita životne sredine je jedan od osnovnih faktora koji se uzima u obzir pri razvoju novih HP proizvoda i tehnologija. U skladu s tim, na primer, najnoviji HP monitori serije LE troše 40% manje energije od monitora prethodnih generacija.“ (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.