Dodirni me s četiri prsta ili me gledaj na suncu

Kompanija Lenovo Group je u utorak pokazala nove prenosive računare s dve jedinstvene opcije u pogledu ekrana: ekranom osetljivim na dodir koji reaguje na istovremene poteze s četiri prsta (i čije je korišćenje unapređeno novom aplikacijom nazvanom SimpleTap) i supersvetlim ekranom čiji je prikaz vidljiv i po najjačem suncu.

Zahvaljujući prvoj opciji novi ThinkPad T400s je postao njen prvi model koji podržava komande zadate potezima s četiri prsta. Drugi proizvođači prenosivih računara, uključujući Hewlett-Packard i Dell, nude samo verzije kojima se upravlja potezima s dva prsta.

U Lenovu smatraju da će ThinkPad T400s zahvaljujući upravljanju s čak četiri prsta, olakšati manipulisanje slikama, zumiranje mapa i prebiranje po dokumentima. To bi moglo biti naročito korisno pri radu s objaktima kao što su slike u inženjerskim i dizajnerskim aplikacijama koje imaju više ivica i zahtevaju preciznost višeg nivoa.

Pored toga, korisnici će moći da budu produktivniji jer će upravljanje prstima poslužiti i kao zamena za miša. U nekim slučajevima kao što je, na primer, okretanje strana ili pritiskanje dugmadi, dodirivanje računara je prirodnije i intuitivnije od korišćenja miša.

ThinkPad T400s košta najmanje 2000 dolara i moći će da se kupi krajem septembra. Ima Intelov procesor Core 2 Duo koji radi na 2,4 GHz ili 2,53 GHz i raspolaže s keš memorijom od 6 MB. Maksimalan kapacitet diska je 250 GB a memorije 4 GB. Računar teži 1,77 kilograma i može da radi pet i po sati na baterije sa šest ćelija. Za umrežavanje koristi 802.11 b/g/n, a ima ugrađenu kameru i Intelovu integrisanu grafiku.

Lenovo je pored toga pripremio i verziju ThinkPada X200 kojom se može upravljati potezima prstiju, ali umesto sa četiri prsta moraju se koristiti samo dva. Međutim, za razliku od modela T400s ovaj računar se može opremiti supersvetlim ekranom, kako bi se bez problema koristio na otvorenom. Njegova minimalna težina je 1,6 kg i može da radi 10,4 sata koristeći bateriju sa osam ćelija i SSD disk. Koristi Intelov procesor niske potrošnje Core 2 Duo s najviše 6 MB keš memorije. Model s ekranom osetljivim na dodir košta najmanje 1730 dolara, a model sa supersvetlim ekranom 50 dolara više. Oba se mogu kupiti odmah.

Do sada su se supersvetli ekrani najčešće ugrađivali u vojne računare, ali su ti računari obično veliki i teški i brzo prazne baterije. Lenovo je korišćenjem pravih materijala i tehnologije direktnog lepljenja uspeo da prekrije ekran antireflektivnim slojem koji mu tek neznatno povećava težinu. Reflektivnost ekrana je svega 1,2%, umesto 4–8% kao kod standardnih ekrana. Uporedo sa smanjenim odsjajem ovi ekrani su i štedljivi u pogledu strujne potrošnje.

Lenovo za sada ne kombinuje u istom ekranu supersvetlinu i osetljivost na dodir i poteze prstima, tako da se korisnici moraju opredeliti samo za jednu od ove dve opcije.

Oba računara su predstavljena pre zvaničnog pojavljivanja Microsoftovog operativnog sistema Windows 7 zakazanog za 22. oktobar, koji će imati ugrađenu podršku za upravljanje dodirivanjem ekrana i definisanim potezima prstima. Lenovo je zato očekujući novi operativni sistem napravio i aplikaciju nazvanu SimpleTap koja omogućava pristup hardveru i softveru dodirivanjem polja u ulozi upravljačkog centra s brzim pristupom.

Tapkanjem po označenim poljima omogućeno je, na primer, brzo zumiranje, isključivanje mikrofona, podešavanje jačine zvuka i svetline. SimpleTap se može podešavati dodavanjem novih polja i njihovim proizvoljnim razmeštanjem po ekranu.

SimpleTap radi i sa operativnim sistemima Windows XP i Vista i moći će da se skine s Web lokacije kompanije neposredno posle pojavljivanja Windowsa 7.

Fujitsu je u utorak takođe ušao u trku prenosivih računara s ekranom osetljivim na dodir tako što je predstavio nadograđenu verziju svog modela LifeBook T5010 koja podržava komandovanje s dva prsta. Računar ima ekran od 13,3 inča i reaguje ne samo na pritisak prstom već se može koristiti i pisaljka. Težak je oko dva kilograma i ima procesor Core 2 Duo. Cena mu je nešto veća od 1800 dolara i za početak se isporučuje s operativnim sistemom Windows Vista.

Dell i Hewlett-Packard već imaju u ponudi računare s ekranima osetljivim na dodir. Hewlett-Packard je svoj TouchSmart TX2 ponudio još prošle godine, a Dell svoj Latitude XT2 početkom ove. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.