Googleva nova alatka

Google je svom proizvodu Toolbar dodao funkciju kojom se u Firefoxu i Internet Exploreru uz levu ivicu otvara polje u kome se mogu ostaviti i čitati komentari o posećenoj Web strani.

Proizvod nazvan Sidewiki, može se upotrebiti da se izraze mišljenja o sadržaju strane, predlože veze do drugih mrežnih resursa ili obezbedi dodatna informacija.

Sidewiki koristi algoritam kojim određuje kvalitet komentara i rangira ih saglasno tome, navodi Google.

„Algoritam uzima u obzir povratne informacije dobijene od vas i drugih korisnika, prethodne komentare istog autora i mnoge druge signale koje smo razvili“, piše na zvaničnom blogu kompanije.

Komentar se može odnositi na celu stranu ili na neke njene delove, a komentator ih potom može objaviti na svom nalogu za Twitter, Facebook i Blogger koristeći interfejs Sidewikija. Pored teksta, komentari mogu da sadrže i video odlomke.

Posetioci strane mogu da se izjasne o tome da li su im komentari bili korisni ili nisu tako što će glasati potvrdno (yes) ili odrečno (no). Sidewiki će pored toga u svoj prostor automatski uvoziti i komentare objavljene na drugim mestima koji su relevantni za datu stranu.

Sidewiki ne dozvoljava anonimne komentare, što može biti dobro, ako se ima u vidu da je Web previše dugo talac anonimnih komentatora, ali je potencijalno i loše, pošto su anonimni komentari ponekad neophodni.

Google planira da ugradi Sidewiki i u svoj čitač Chrome, a trenutno pravi i Sidewiki API, interfejs za programiranje aplikacija koji će biti na raspolaganju svima koji su zainteresovani da integrišu Sidewiki sadržaj u svoje aplikacije.

Google nudi i donekle sličnu funkcionalnost zvanu SearchWiki onima koji koriste njegov pretraživač i prijavljuju se na svoje Google naloge. SearchWiki omogućava da se rezultati pretraživanja pomere naviše ili naniže ili uklone, kao i da im se pridruže komentari. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.