Hoće li mašine iskoreniti ljude

Društvo za informatiku Srbije je u svečanoj sali Srpske akademije nauke i umetnosti održalo skup gde se govorilo o najnovijim naučnim trendovima u oblasti visokih tehnologija, a koji su predstavljeni u knjizi Stanka Stojiljkovića “Mozak na čipu”, sa podnaslovom “Hoće li mašine iskoreniti ljude”.

U knjizi se razmatraju pitanja kao što su: konačne granice sadašnjih kompjutera, da li je crna rupa najmoćniji kvantni računar, “živi računari”, implatanti za usavršeno razmišljanje, spajanje prirodne i veštačke inteligencije, stvaranje natčoveka za svemirska putovanja i dr.

O trendovima predstavljenim u knjizi govorili su vrhunski domaći naučnici: akademik Ljubiša Rakić potpredsednik SANU, dr Zoran Petrović dopisni član SANU, prof. dr Srđan Stanković sa Elektrotehničkog fakulteta, prof. dr Slobodan Antonić sa Filozofskog fakulteta, mr. Oliver Subotić iz Centra za proučavanje i upotrebu savremenih tehnologija Srpske Pravoslavne Crkve, prof.dr Miroljub Radojković sa Fakulteta političkih nauka, autor knjige Stanko Stojiljković i drugi.

Na skupu je posebno naglašeno da je Stanko Stojiljković objavljivanjem knjige “Mozak na čipu” izuzetno doprineo upoznavanju šire javnosti sa najnovijim naučnim i tehnološkim trendovima i skrenuo pažnju na ogroman značaj novih tehnoloških dostignuća na našu blisku budućnost, ali i na moguće neželjene posledice. (A.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.