IBM obeležio dvadesetu godišnjicu pomeranja atoma

Na jučerašnji dan 28. septembra 1989, IBM-ov naučnik Don Ajgler postao je prvi čovek koji je pomerio i kontrolisao pojedinačni atom. Nedugo zatim, 11. novembra, on i njegov tim su pomoću namenski napravljenog mikroskopa ispisali logotip kompanije pomoću 35 atoma ksenona. Ova do tada neviđena mogućnost proglašena je za kvantni skok u eksperimentima nauke o malom i najavila doba nanotehnologije.

Ajgler je napravio skenirajući tunelujući mikroskop (Scanning Tunneling Microscope, STM) da bi mogao da prikazuje pojedinačne molekule i atome i eksperimentiše s njima. Tokom eksperimenata otkrio je da vrhom sonde svog mikroskopa može da pomera pojedinačne atome po površini. Da bi demonstrirao atomsku preciznost koju je postigao, napisao je slova I, B i M koristeći 35 atoma ksenona, od kojih je svaki pozicioniran preciznoću atomskih razmera.

„Ajglerovo dostignuće ostaje do današnjih dana jedan od najvažnijih prodora u nanonauci i tehnologiji“, izjavio je ovim povodom potpredsednik IBM-a T.C. Čen. „U to vreme su implikacije tog postignuća bile toliko dalekometne da su izgledale kao naučna fantastika. Sada, dvadeset godina kasnije, jasno je da je to bio presudni trenutak iz kojeg su iznikla istraživanja koja su nas odvela dalje od CMOS tehnologije i Murovog zakona, do naprednog računarstva kadrog da obrađuje ogromne količine podataka korišćenjem manje energetskih resursa.“

U IBM-ovom saopštenju objavljenom ovim povodom, navodi se da je razumevanje odlika, kretanja i interakcija raznih materijala u nano razmerama od suštinske važnosti da se jednog dana naprave manji, brži i efikasniji procesori i memorije, omoguće personalizovana zdravstvena nega, lekovi i terapije i naprave nove vrste tkanina i proizvoda.

„Zahvaljujući Ajglerovom radu naučnici nastavljaju da unapređuju oblast nanotehnologije, istražuju mogućnosti pravljenja struktura i uređaja sastavljenih od ultramalenih komponenata veličine atoma ili molekula. Takvi uređaji mogli bi se upotrebiti u budućim čipovima za računare, skladišta podataka, biosenzore i stvari koje još niko nije ni zamislio“, navodi IBM. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.