Intel najavio nove procesore Xeon

Kompanija Intel saopštila je da će već u prvom tromesečju naredne godine početi sa proizvodnjom sledeće generacije četvorojezgarnih serverskih čipova Xeon, koji će biti namenjeni za ugradnju u dvoprocesorske i četvoroprocesorske konfiguracije.

Novi procesori Xeon proizvodiće se 32-nanometerskim proizvodnim postupkom, a biće zasnovani na mikroarhitekturi Westmere koja donosi brojna poboljšanja u odnosu na postojeće 45-nanometarske serverske čipove Xeon.

Procesorska arhitektura Westmere u praksi predstavlja arhitekturu Nehalem, koja je osnova aktuelnih procesora Xeon 5500, izrađenu naprednijim proizvodnim postupkom. Pored prednosti koje će preuzeti od Nehalema, kao što su integrisani memorijski kontroler i brza veza sa ostatkom sistema, arhitektura Westmere će imati bolje performanse i nižu potrošnju kao rezultat naprednije proizvodne tehnologije. Procesori Westmere imaće i do trideset puta manji neplanirani gubitak struje u odnosu na procesore izrađene 45-nanometarskim postupkom.

Arhitektura Westmere će imati i dodatni set instrukcija koji će omogućiti brže šifrovanje i dešifrovanje podataka, a sadržaće i instrukcije koje će pomoći obezbeđivanju podataka u virtualnom okruženju.

Novi severski čipovi moći će istovremeno da obrađuju dva skupa programskih instrukcija po jezgru, što znači da će četvorojezgarni čipovi imati mogućnost istovremene obrade osam skupova instrukcija. Ova mogućnost je preneta sa aktuelne arhitekture Nehalem.

Intel će početi sa proizvodnjom 32-nanometarskih čipova u četvrtom tromesečju ove godine. Očekuje se da će prvi primerci čipova biti namenjeni stonim i prenostivim računarima, a kompanija je već najavila i početak proizvodnje čipova radnog naziva Arrandale i Clarkdale. (I.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.