Kompanija eBay prodaje Skype

Dnevni list Njujork Tajms izvestio je da kompanija eBay planira da proda svoj sistem za prenos glasa preko Interneta Skype nekom od privatnih investicionih fondova.

U članku se navodi da se među zainteresovanima nalaze investicioni fondovi Andreessen Horowitz (osnivači ovog fonda su Ben Horovic i Mark Andresen, jedan od osnivača Netscapea), Index Ventures i Silver Lake Partners.

Prema navodima iz članka, kompanija eBay će za Skype tražiti oko 2 milijarde dolara. U oktobru 2005. kompanija je kupila Skype po ceni od 2,6 milijardi dolara, ali je njegova cena dve godine kasnije pala na 1,4 milijardi dolara. I pored skokovitog kretanja njegove vrednosti, Skype je i dalje najpopularnija usluga te vrste u svetu. Na kraju drugog tromesečja, prihod Skypea je veći za 170 miliona dolara u odnosu na isti period prošle godine, a broj korisnika je u istom periodu porastao za 37 miliona i dostigao 480.000.000 registrovanih korisnika širom sveta.

Kao kupci Skypea bi možda mogli da se pojave i njegovi osnivači Niklas Zenstrom i Janus Fris, koji su sada vlasnici kompanije Joltid. Problem sa nekadašnjim vlasnicima Skypea leži u tome što eBay kupovinom kompanije Skype Technologies SA nije kupio i tehnologiju Globalindex na kojoj je zasnovan program Skype, već je samo dobio trajno ekskluzivno pravo na korišćenje te tehnologije.

Dve kompanije se trenutno spore oko pomenute tehnologije, a ostaje da se vidi da li će to uticati na eventualnu kupovinu usluge Skype. (G.B.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.