Dell ponudio prenosivi računar s bežičnim napajanjem

Dellov novi prenosivi računar Latitude Z600 namenjen poslovnim korisnicima (i predstavljen u utorak), koristi novu tehnologiju za bežično punjenje baterije koja će se eventualno useliti i u druge Dellove računare. Istovremeno je i najlakši i najtanji prenosivi računar se ekranom od 16 inča, a prvi na tržištu ima opcioni bežični dok.

Latitude Z se može staviti na posebno postolje koje stvara elektromagnetno polje za bežično punjenje baterije. Ova tehnologija koju Dell naziva induktivnim punjenjem, navodno zahteva isto vreme za punjenje kao i kad se to radi s adapterom utaknutim u zidnu utičnicu. Na dnu računara je namotaj čiji se parnjak nalazi u postolju. Kad se namotaji postave blizu jedan drugom generiše se struja koja napaja bateriju. Za 60 minuta postiže se napunjenost od 80%.

Ovo je prvi put da je Dell ugradio bežično napajanje u svoj računar. Doduše, postolje za dopunjavanje mora se kupiti odvojeno, jer je neobavezna opcija. Očekuje se da će se ovom tehnologijom umanjiti zavisnost od strujnih adaptera koji se tradicionalmo koriste za punjenje baterije prenosivog računara.

Dell je pored toga u ovaj računar ugradio i hardver koji mu omogućava da se uključi i podigne skoro trenutno, slično pametnim telefonima. Radi se o procesoru kompanije Arm – kakav se često koristi u pametnim telefonima – koji omogućava da se računar brzo podigne i osigura brz pristup najčešće korišćenim veb aplikacijama kao što su e-pošta i čitač Internetskih stranica. (Arm je zajedno s memorijom i bežičnim modulom smešten na posebnu matičnu ploču veličine jednog kvadratnog inča.) Glavni procesor je Intelov i on se koristi da izvršava operativni sistem Windows Vista.

Ovim računarom Dell želi da ilustruje neke od najnovijih oblika prenosivosti koje će eventualno uvesti u još neke poslovne računare, što će zavisiti od toga kako će tržište reagovati na nove tehnologije.

Bežično napajanje se već koristi u nekim kućnim elektronskim uređajima i mobilnim telefonima. Kompanija Palm, na primer, prodaje komplet za punjenje telefona Palm Pre sistemom induktivnog punjenja poznatog i kao induktivna sprega. Sličan sistem koristi se i u elektronskim četkicama za zube i električnim bušilicama.

Što se tiče brzog podizanja ono u prevodu znači da je računar spreman za rad par sekundi pošto se pritisne dugme Latitude Instant On, posle čega se odmah dobija pristup aplikacijama kao što su e-pošta, kontakti, kalendar i čitač veba na bazi Firefoxa. U osnovi ovog okruženja je skromna verzija Linuxa kojom se umanjuje potreba da se podigne čitav Windows kako bi se izvršavale neke aplikacije.

Dell se odlučio za Armov procesor kako bi napravio to okruženje za brzo podizanje, jer se time računar preobražava u uređaj sličan pametnom telefonu. Pošto se tada ne koristi ni Intelov procesor ni Windows, produžava se i vek baterije. Kad se koristi samo sa brzim podizanjem, baterija može da traje od 12 sati do dva dana, ukoliko je računar često „na spavanju“. Kad radi s Intelovim procesorom standardna baterija s četiri ćelije omogućava mu autonomiju od četiri sata, ali se ona može udvostručiti ukoliko se kupi baterija sa osam ćelija.

Računar se može povezati i sa opcionim bežičnim USB A/V dokom u obliku kutijice, što korisnicima omogućava da se s računarom kreću po sobi (na rastojanju manjem od tri metra), i bežično povezuju s perifernim uređajima priključenim na dok. Monitor se povezuje na DVI izlaz, a tastatura, miš, štampač i druge periferije koriste USB priključke.

Latitude Z ima ekran od 16 inča (40,6 cm) rezolucije 1600x900 koji osvetljavaju bele svetleće diode (WLED), težak je dva kilograma i debeo svega 14,5 mm na najtanjem delu. Koristi Intelov dvojezgarni procesor Core 2 Duo s niskim naponom napajanja u verzijama na 1,4 GHz (SU9400) ili 1,6 GHz (SU9600). Maksimalna količina memorije je 4 GB (polazna je 2 GB), dok je kapacitet diska 512 GB kad se koriste dva SSD diska (u osnovnoj konfiguraciji je samo jedan od 64 GB). Dell nudi i više opcija za bežično povezivanje uključujući Wi-Fi 802.11 a/g/n i 3G ili WiMax.

Ugrađena kamera od dva megapiksela uz pomoć priloženog softvera omogućava korisnicima da skeniraju i snimaju posetnice u Microsoft Outlook, kao i da skeniraju i kopiraju dokumente. Zahvaljujući softveru za prepoznavanje lica kamera vidi kad korisnik sedi za tastaturom i zaključava računar kad on ode.

Tastatura ima pozadinsko osvetljenje, a desna strana monitora služi kao svojevrstan točkić, zahvaljujući dugmićima postavljenim duž ivice okvira pomoću kojih se biraju i pokreću aplikacije predstavljene sličicama na ekranu (sam ekran nije osetljiv na dodir). Primenjena tehnologija zove se EdgeTouch.

Cena osnovne konfiguracije je 2000 dolara. Postolje za punjenje baterije i bežični dok koštaju dodatnih 200 + 200 dolara. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.