Prvi Nehalem čip za personalne računare

Godinu dana posle lansiranja mikroarhitekture Nehalem, Intel je u ponedeljak objavio svoj prvi Core i5 čip s kojim je uvodi u personalne računare.

Core i5-750 je procesor s četiri jezgra za stone računare kojima je prioritet multimedija. To je prvi Intelov čip zasnovan na dizajnu Nehalem namenjen računarima čije cene spadaju u klasu cena uobičajenih personalnih računara. Zahvaljujući ovoj arhitekturi čip odlikuju poboljšanja koja ga čine bržim i energetski efikasnijim od svojih prethodnika.

Prvi Nehalem čipovi bili su procesori serije Core i7 predstavljeni prošlog novembra. Ugrađivali su se u stone računare čije su cene iznosile najmanje 1700 dolara, a bili su namenjeni igračima i ljubiteljima visokih performansi. Početkom ove godine Intel je ponudio i serverske čipove serije Xeon zasnovane na istoj arhitekturi.

Core i5-750 radi na 2,66 GHz i ima keš memoriju kapaciteta 8 MB. Troši 95 vati i pri kupovini na veliko košta 196 dolara.

Analitičari smatraju da samo performanse koje se dobijaju zahvaljujući ovom čipu mogu biti dovoljan razlog da se nadogradi računar. Nehalem je bio izuzetno značajno arhitektonsko unapređenje za Intel, kome je potom, kao i ranije u takvim slučajevima, potrebno najmanje godinu dana da novu tehnologiju približi masovnom tržištu.

Za razliku od uobičajenih procesora koji koriste memorijski kontroler ugrađen u sistemske čipove, novi Core i5 ima memorijski kontroler na čipu, što značajno ubrzava pristup memoriji. Arhitektura Nehalem takođe obezbeđuje i brže komunikacije između centralnog procesora i sistemskih komponenata kao što je grafička kartica.

Međutim, čip svejedno ne podržava sve mogućnosti ove arhitekture. Na primer, njome svako jezgro može da izvršava dve programske niti, ali je u čipu puštenom u prodaju u ponedeljak omogućeno izvršavanje samo jedne.

Čip se proizvodi tehnološkim postupkom od 45 nanometara. Pojavio se svega nekoliko nedelja pre Intelovog foruma (Intel Developer Forum, IDF) na kome će se verovatno objaviti više detalja o čipovima proizvedenim naprednijim procesom od 32 nm. Očekuje se da će Intel pre kraja godine početi da pravi 32-nanometarske čipove i za stone i prenosive računare.

Intel je u ponedeljak ponudio i dva nova četvorojezgarna procesora serije Core i7 za računare visoke klase – Core i7-870, koji radi na 2,93 GHz, i Core i7-860, koji radi na 2,8 GHz. Oba imaju keš memoriju od 8 MB. Core i7-870 košta 562 dolara, a Core i7-860 skoro upola manje – 284.

Kompanija je ovom prilikom ponudila i nove serverske čipove serije Xeon takođe zasnovane na arhitekturi Nehalem. Brzine im se kreću od 1,86 GHz do 2,93 GHz, a cene od 189 do 589 dolara (pri kupovini na veliko, naravno). (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.