Apple ponovo brani svoj logotip

Apple je poznat po tome što žestoko brani svoju intelektualnu svojinu, ali dok neki smatraju da u tome ume i da pretera, izgleda da u pojedinim slučajevima baš i nema mnogo izbora.

U najnovijem slučaju ove vrste Apple će tužiti kompaniju Woolworths zbog njenog novog logotipa koji navodno veoma liči na Appleov i mogao bi da zbuni kupce. Woolworths je najveća maloprodajna kompanija u Australiji i na Novom Zelandu (i ne treba ga brkati s maloprodajnim lancem Woolworth u SAD) i nedavno je počela da koristi nov logotip u vidu slova „duplo ve“ (W) koje u izvesnoj meri podseća na Appleovu jabuku.

Ono što izaziva zabrinutost kompanije više nego sam logotip, zapravo je odredište njegovog eventualnog korišćenja. Dozvola za korišćenje robne marke obično se izdaje za specifičnu kategoriju proizvoda ili usluge, što omogućava da različiti subjekti koriste i isti znak. Dobar primer je robna marka Excel koju Microsoft koristi za svoj program namenjen tabelarnim izračunavanjima a Hyundai za svoj automobil.

Međutim, Woolworths nastoji da svoj znak registruje u veoma širokom spektru klasa, između ostalog i u klasi 9 koja obuhvata „aparate za snimanje, prenošenje i reprodukovanje zvuka i slike, kalkulatorske mašine, opremu za obradu podataka i računare, računarske uređaje i periferije i računarski hardver i softver“. Apple ima proizvode u svim tim kategorijama, a pored toga ugriženu jabuku koristi i da označi svoje prodavnice.

Woolworths je u ovom trenutku koncentrisan samo na svoj lanac samousluga i novi znak tek treba da proširi na elektronske proizvode široke potrošnje, ali kad je u pitanju zaštita robne marke lakše je rešiti problematičnu situaciju u ranoj fazi nego kasnije.

Woolworthsov novi logotip pojavio se pre godinu dana i najčešće se pominje i opisuje kao „duplo ve“, a ne kao ilustracija jabuke, ali Apple očito ništa ne želi da prepusti slučaju, pogotovo što bi se to „jabučasto ve“ moglo uskoro pojaviti i na spoljnim zidovima prodavnica, kao što se već pojavilo na mobilnim telefonima.

Ovo, naravno, nije prvi slučaj da Apple diže prašinu štiteći svoj ikonički znak. Pre skoro godinu dana poslao je upozorenje školi za poslovanje i tehnologiju u Kanadskoj saveznoj državi Viktorija (Victoria School of Business and Technology, VSBT) kojim joj skreće pažnju na preveliku sličnost njenog logotipa s Appleovim. U pismu je navedeno da logotip škole daje javnosti lažni utisak da je Apple ovlastio njene aktivnosti vezane za kurseve o računarskom softveru.

I pored kritika da je velika kompanija iz silicijumske doline preterala što se zbog logotipa obrušila na malu školu, očigledno je da kada su robne marke u pitanju kompanije moraju aktivno da ih štite, jer ukoliko to ne rade potencijalni prekršioci bi lakše preživeli pravne akcije uperene protiv njih. Apple štiti svoj logotip samo u slučajevima kad se radi o kompanijama čije se aktivnosti mogu dovesti u vezu s njim. Drugim rečima, ukoliko otvarate pekaru i koristite logotip u vidu jabuke, Apple vas u tome ne možete sprečiti, ali ako otvorite servis za opravku računara, Apple će preduzeti pravne mere.

S druge strane, verovatno se mora postaviti i pitanje da li je ugriz sa strane ono što zapravo izdvaja Appleov logotip od drugih, a pored toga valja znati da je i Appleov logotip registrovan u više klasa, uključujući i klasu 42 koja obuhvata maloprodaju računara.

U slučaju s australijsko-novozelandskog maloprodajnog lanca, jedno od mogućih rešenja je da Woolworths pristane da ne koristi svoj logotip na računarima, ručnim muzičkim i video plejerima i sličnim proizvodima. Malo je verovatno da će Apple uspeti da u potpunosti blokira registrovanje i korišćenje njegovog zelenog duplog vea. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.