Bežični prenos podataka kroz telo

Tačno je da se datoteke mogu bežično preneti Bluetoothom, ali zašto se za prenos ne bi koristilo i sopstveno telo? Na japanskom sajmu Ceatec, gde se izlažu brojne elektronske novotarije i sklapaju IT poslovi, kompanija Alps Electric predstavila je modul za komunikaciju koji je u stanju da uradi upravo to – da telo korisnika pretvori u kabl.

Predstavnik kompanije je objasnio da se signali s podacima prenose do prijemnika korišćenjem električnog polja na površni tela. Njihov sistem je stoga nazvan “Electric-field Communication”

Jedan od primena ove tehnologije je prenošenje slika s mobilnog telefona. U demonstraciji održanoj u sredu predstavnik kompanije je u jednoj ruci držao telefon i izabrao sliku za slanje, a potom je prislonio ruku na prijemnu jedinicu i slika se pojavila na ekranu monitora.

Nedostatak ove tehnologije je to što je brzina slanja samo 100 kilobita u sekundi, što je znatno sporije u odnosu na Bluetooth i njegova dva megabita u sekundi.

Prenosi malih količina podataka kao što su brojevi i adrese već se primenjuju u praksi. U osnovi, sve što se između telefona može preneti infracrvenim zracima moći će da se prenese i rukovanjem, i to nezavisno od starosti i pola.

Kompanija planira da komercijalizuje svoju tehnologiju u 2010. godini i očekuje da će se ona koristiti u potrošačkoj elektronici, igricama i zdravstvu. Jedan od primena moglo bi biti i reklamiranje – dotaknete reklamni poster i informacije se sa njega prenesu u telefon. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.