Cisco kupuje Tandberg za tri milijarde dolara

Kompanija Cisco Systems je u četvrtak objavila da je potpisala ugovor o kupovini proizvođača videokonferencijskih sistema Tandberg za oko tri milijarde dolara.

Tandbergovi proizvodi za prikazivanje videa i mrežnu infrastrukturu integrisaće se u kolaborativne proizvode Cisco Systemsa. Kad se okončaju sve formalnosti (verovatno u prvoj polovini 2010), Tandbergov izvršni direktor Fredrik Halvorsen postaće novi čelnik ogranka TelePresence Technology Group, grupe za tehnologiju teleprisutnosti kompanije Cisco.

Cisco već nekoliko godina podstiče korišćenje videokonferencija i već preprodaje neke Tandbergove proizvode. Smatra se da ovom kupovinom popunjava prazninu koja postoji između njegovih rešenja visoke rezolucije zasnovanih na sistemima TelePresence i sistema Unified Video Advantage za videokonferencije pomoću stonih računara. Nju će sada popuniti sobne konferencije koje podržavaju i video standardne rezolucije.

Neki analitičari smatraju da je Cisco dobro postupio, ali da je platio mnogo, a uvereni su da je bolje opremljen za rast tržišta videokonferencija nego Tandberg ili njegovi konkurenti poput kompanije Polycom.

Kupovina bi se mogla pokazati kao dobra vest za druge oblasti Ciscovog poslovanja. Povećano korišćenje videokonferencija znači i veći saobraćaj na lokalnim mrežama i mrežama širih područja, što znači da će Cisco moći da prodaje više mrežnih usmerivača i skretnica.

Vest o kupovini Tandberga verovatno će zato dobro zvučati i ovdašnjem zastupniku Tandbergovih proizvoda za videokonferencije, beogradskoj kompaniji MDS informatički inženjering, koja je istovremeno i Ciscov ovlašćeni zlatni partner. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.