Google napunio 11 godina (i motri na Microsoft)

Pre jedanaest godina Lari Pejdž i Sergej Brin osnovali su Google Inc. s pretraživačkom mašinom i planom. Njihova kompanija je izrasla u mrežnog džina koji se nadmeće s gigantima kao što je Microsoft, a termin Google postao je glagol koji znači pretraživanje interneta.

Očigledno se mnogo toga promenilo od 27. septembra 1998. što se tiče i kompanije i njenih osnivača.

Google je svoju godišnjicu ove godine proslavio tiho – jedino je promenio svoj čuveni logotip na naslovnoj strani tako što je umesto uobičajenog Google napisao Goog11e.

Bez obzira na to da li slavi rođendan ili ga ne slavi, Google je jedna od velikih internetskih priča o uspehu. Kompanija ne samo što poseduje preko 64% udela na tržištu pretraživanja, već se tokom godina razgranala svojim mrežnim aplikacijama kao što su Gmail, Google Maps, Google Earth i drugim proizvodima.

Nedavno je povukla potez kojim nastoji da Microsoftu preotme deo kolača iz poslovanja s Internet Explorerom, a ovog leta je čak najavila da razvija alternativu operativnom sistemu Windows. Koliko juče Google je objavio i planove da ranu verziju svoje kolaborativne alatke Google Wave dâ na testiranje stotini hiljada korisnika i razvijača softvera.

Analitičari se slažu u oceni da je Google najuticajnija veb kompanija, a jedno prošlogodišnje istraživanje pokazalo je da je istovremeno i vrhunski brend. Istraživanjem su bili obuhvaćeni Yahoo, MSN, eBay, Amazon ... i Google je bio na prvom mestu u odgovorima na sva postavljena pitanja, od “Koliko vam se taj brand sviđa?” do “Koliko koristite taj brend?” i “Koliko verujete tom brendu?” Malo je kompanija koje su u stanju da rastu i dominiraju na takav način.

Google je izrastao do tačke kad je postao pretnja Microsoftu, kompaniji koja je već ispisala dugu i zanimljivu istoriju dominacije u oblasti visoke tehnologije. Ne tako davno malo njih je verovalo da bi neka kompanija mogla da nadvlada Microsoft, pogotovo veb kompanija kao što je Google.

Međutim, Googleov gvozdeni stisak kojim drži tržište pretraživanja, naterao je Microsoft da potroši ogromne količine novca kako bi remontovao svoj stari i nezanimljivi pretraživač Live Search i stvorio Bing, koji je otkriven ovog leta. Microsoft je otišao i korak dalje time što je potpisao sporazum kojim pionir interneta Yahoo prihvata da koristi Bing kao svoju primarnu pretraživačku mašinu na više svojih lokacija.

U isto vreme, Google je razvio veb čitač Chrome kako bi se uhvatio u koštac s Internet Explorerom, a sada razvija i operativni sistem koji će se nadmetati s Windowsom.

Chrome koji se pojavio pre oko godinu dana još nije naudio Microsoftu, ali kompanija još ne odustaje. Prošle nedelje Google je, na primer, objavio priključni modul Chrome Frame koji korisnicima omogućava da njegov čitač Chrome ugrade u Internet Explorer. Ovaj dodatak koji ubrzava poslovično sporu obradu JavaScripta u Internet Exploreru, izazvao je brz odgovor Microsofta koji je korisnike upozorio da njegovim ugrađivanjem mogu sebi da stvore bezbednosne probleme.

Google je u julu objavio da planira napad na Windows operativnim sistemom otvorenog koda, takođe nazvanim Chrome, koji bi mogao da se koristi na internetskim računarima već u drugoj polovini sledeće godine. Mnoge druge kompanije pokušale su to isto i nisu uspele da Microsoftu preotmu posao u oblasti operativnih sistema, ali analitičari kažu da Google ima finansijsku snagu, inženjersku moć i industrijsku potkovanost za izglednu borbu oko tržišnog udela.

Google se ovog leta potrudio i da svoj paket mrežnih aplikacija učini atraktivnijim za korisnike iz američke vlade objavljivanjem planova da raznim saveznim agencijama skroji usluge koje bi se koristile iz njegovog računarskog oblaka.

Analitičari smatraju da je Google u Microsoftovom „umu“ verovatno najveća pretnja njegovom poslovanju u oblastima operativnih sistema i aplikacija za stone računare. Googleova dominacija u poslovima pretraživanja je i Microsoftova najveća prilika za nove prihode i njihov rast. Zbog toga će se ove dve kompanije boriti na nekoliko frontova, što je dobro za korisnike, jer se time inovativnost drži na visokom nivou a cene na niskom, a zabavno je i za praćenje. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.