ICANN se oslobodio nadzora američke vlade

Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN), privatna neprofitna organizacija koja koordinira i razvija politiku za sistem imena na Internetu, sklopila je novi ugovor s američkim ministarstvom trgovine (Department of Commerce, DOC) koji joj daje veću nezavisnost i istovremeno omogućava većem broju zemalja da nadzire njen rad.

Novi ugovor nazvan Izjava o poverenim obavezama (Affirmation of Commitments), daje ICANN-u autonomiju da po prvi put sam vodi svoje poslove. Prema prethodnim ugovorima (poznatim pod nazivom Ugovor o zajedničkom projektu – Joint Project Agreement, JPA), jedino SAD su čvrsto nadgledale njegove aktivnosti, još od 1998. kad ga je američka vlada i osnovala, što je izazivalo kritike brojnih zemalja. Početkom ove godine Evropska unija je tražila da SAD predaju svoju kontrolu i omoguće ICANN-i da bude „univerzalno odogovoran“, ne samo jednoj vladi već globalnoj Internet zajednici, jer će sledeća milijarda korisnika Interneta biti pretežno iz zemalja u razvoju.

Novi ugovor sada nalaže da se svake tri godine sprovede revizija ICANN-ovog učinka, pri čemu će članovi revizionih timova biti predstavnici iz savetodavnih komiteta ICANN-a, američkog ministarstva trgovine, nezavisni stručnjaci i drugi.

Američko ministarstvo trgovine će i dalje biti uključeno u rad vladinog savetodavnog komiteta ICANN-a, ali novi ugovor priznaje ICANN kao „globalnu organizaciju koju predvodi privatni sektor“.

„Novi ugovor je od ogromnog značaja ne samo za ICANN već i za Internet“, izjavio je Pol Levins, potpredsednik u ICANN-u. „Ovaj resurs od vitalnog značaja nadzirala je samo jedna vlada.“

Američka vlada imaće „jedno mesto za stolom“ pri trogodišnjim revizijama, rekao je izvršni direktor ICANN-a, Rod Bekstrom, u video snimku na Web lokaciji organizacije. „To u stvari znači da postajemo globalni. Sve revizije i sve što se bude uradilo biće ponuđeni na javnu raspravu čitavom svetu i neće biti nikakvih izdvojenih ni jedinstvenih izveštaja za vladu SAD. Svi izveštaji idu celom svetu; to je stvarna promena.“

Novi ugovor obznanjen je u sredu, istog dana kad je istekla jedanaestogodišnja serija memoranduma o razumevanju između ICANN-a i Ministarstva trgovine SAD.

Novi ugovor je dobio pohvale kritičara koji su se žalili da američka vlada ima preveliku kontrolu nad ICANN-om, koji upravlja Internetovim sistemom imena domena (Domain Name System, DNS). Novi ugovor treba da omogući da ICANN postane otvoreniji i odgovoran korisnicima širom sveta, rekla je Vivijen Reding, komesarka za informaciono društvo i medije Evropske unije.

Novi ugovor znači i kraj „unilateralne“ revizije rada ICANN-a koju je sprovodilo američko Ministarstvo trgovine i uspostavlja nezavisne revizione panele, navodi se u njenom saopštenju.

„Pozdravljam odluku američke administracije da ključnu ulogu ICANN-a u upravljanju internetom prilagodi realnosti 21. veka i globalizovanog sveta“, izjavila je Redingova. „Ukoliko se bude sprovela efektivno i transparentno, ova reforma će biti široko prihvaćena u civilnom društvu, kompanijama i vladama.“

Internet Society, neprofitna organizacija koja se bavi standardima, obrazovanjem i politikom vezanom za internet, takođe je pozdravila novi ugovor, istakavši da on podvlači ICANN-ovu obavezu da „postupa u javnom interesu kao čuvar vitalnog globalno deljenog resurasa“.

ICANN će objavljivati godišnje izveštaje koji odslikavaju njegove učinke i davaće „detaljna i razumna objašnjenja o donetim odlukama, pozadini njihovog donošenja i izvorima podatka i informacija na kojima su zasnovane“.

Novi ugovor ne menja odvojeni ugovor američkog Ministarstva trgov ine i ICANN-a prema kome to Ministarstvo obavlja funkcije organa koji nadzire adresni sistem interneta (Uprava za dodeljene brojeve na Internetu – Internet Assigned Numbers Authority, IANA) i odgovoran je za globalnu koordinaciju korena DNS-a, IP adresiranja i drugih resursa Internet protokola. Taj ugovor ističe 2011. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.