IT doprinosi rešavanju klimatskih promena

Kompanija Cisco objavila je da će proširiti svoju uspešnu inicijativu za Povezani urbani razvoj (Connected Urban Development – CUD) na još više gradova i poslovnih partnera širom sveta, kako bi istraživala na koji način informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) mogu da pruže odgovore na klimatske promene i energetske probleme. Kompanija Cisco i gradovi-partneri u ovoj inicijativi uključili su i Grupu za klimatske promene (The Climate Group) u pokretanje novog Saveza čiji je cilj stvaranje održivog programa za pružanje integrisanih rešenja za klimatske promene u gradovima čiji rad omogućavaju informaciono-komunikacione tehnologije u sferi povezanih zgrada, transporta i upravljanja energijom. Savez za Povezani urbani razvoj će se pre svega koncentrisati na tri oblasti: razvoj novih partnerstava za implementaciju pilot-projekata u gradovima, stvaranje platforme za uvođenje opštih IKT standarda za rešenja sa sniženim nivoom ugljenika za gradove i usklađivanje postojećih projekata i resursa u sve više gradova širom sveta kako bi se emisija ugljenika smanjila.

Kompanija Cisco je tokom poslednje tri godine doprinela Povezanom urbanom razvoju sa ulaganjem 15 miliona dolara, a Cisco Grupa za Internet poslovna rešenja je pokrenula pilot projekte u sedam gradova: Amsterdamu, San Francisku, Seulu, Birmingemu, Hamburgu, Lisabonu i Madridu. Ovi projekti mogu da posluže za razvijanje programa energetske efikasnosti i zaštite životne sredine u okviru Ciscove inicijative za Pametne i povezane zajednice i razvoja mreže uspešnih Pametnih gradova budućnosti.

Tokom poslednje tri godine, u okviru programa Povezanog urbanog razvoja pokrenuto je sedam jedinstvenih i inovativnih pilot-projekata među kojima je i Upravljanje energijom u gradovima, pilot projekat pokrenut u Madridu koji prati stvaranje i utrošak energije i koji je pokazao da se dodavanjem bioklimatskih inovacija u opremu zgrade od 33 sprata može uštedeti između 75 i 85 odsto energije. Stvaranjem tzv. Pametne mreže, kompanija Cisco je pomoću mrežne tehnologije povezala celokupan energetski sistem i omogućila javnim komunalnim službama da njim upravljaju preko integrisanog okvira. Pametna mreža pomaže i korisnicima da sami prilagode korišćenje energije svojim potrebama. Državne službe i privreda sada imaju mogućnost da sarađuju na stvaranju pametne, efikasne i visoko bezbedne električne infrastrukture za 21. vek. Pored uštede, pametne mreže donose i veću bezbednost i prilagodljivost električnih sistema i obezbeđuju njihovu pouzdanost.

Detalje o upravljanju energetskim sistemima možete ovde. (A.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.