Jeftin džojstik za mobilne telefone

Japanska telekomunikaciona kompanija KDDI prikazala je na Ceatecu, izložbi elektronike koja se ove nedelje održava u Čibi kraj Tokija, jeftin 3D džojstik za mobilne telefone.

Sistem se sastoji od softvera instaliranog na telefonu i plastičnog dela u vidu opruge. Opruga se na kameru pričvršćuje prstenastim magnetom i lako se stavlja i skida. Prikazana su dva različita modela od kojih je jedan izgledao kao da je napravljen kod kuće.

S donje strane poklopca na kraju opruge nalaze se dva kvadratića, jedan crveni i jedan plavi, na koje se kamera fokusira. Softver prati njihovo pomeranje dok korisnik pomera oprugu levo-desno i napred-nazad ili je pritiska i otpušta, što omogućava kontrolu duž sve tri ose. Na primer, ukoliko se opruga pritisne, softver to može da protumači kao pritisak tastera miša ili kao komandu da uveliča sliku ili mapu. Opruga može i da se rotira što, na primer, može poslužiti za okretanje slika.

Pošto se pomeraji opruge detektuju vizuelno, može se desiti da kamera ne vidi šta je na njenom kraju ukoliko se opruga previše savije.

KDDI je prikazao dva slučaja primene ove tehnologije, jedan za igranje a drugi za gledanje slika. U drugom slučaju korisnik pregleda slike poređane u matricu pomeranjem opruge levo-desno i gore-dole, a kad je pritisne slika se poveća. Zakretanjem džojstika slika se okreće iz portretnog položaja u pejzažni ili obrnuto. Kad se koristi za igranje telefonski džojstik se ponaša jednako kao i računarski džojstik za igrice.

Kad se komercijalizuje opruga će koštati sto jena (oko jedan dolar) i moći će da se kupi u prodavnicama mobilnih telefona. Posle dve godine razvoja softver je spreman ali džojstik će se na tržištu pojaviti tek kroz mesec dana. Najpre će moći da se kupi samo u Japanu. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.