Mitsubishi želi da OLED ekranima prekrije čitave zgrade

Mitsubishi Electric se nada da će zgrade, vozove i autobuse u Japanu uskoro moći da prekrije savitljivim OLED ekranima.

Njegov OLED ekran Diamond Vision koji ovih dana prikazuje na izložbi Ceatec u Japanu, modularni je ekran napravljen od malih ekrana s organskim svetlećim diodama (OLED). Svaki ekran sadrži samo crvene, plave ili zelene diode i služi kao jedan element slike – piksel. Posmatran iz blizine ekran je matrica trepćućih crvenih, plavih i zelenih svetala, ali ukoliko se odmaknete oko dva metra pojedinačni pikseli se sliju u krupniju sliku veće rezolucije.

Diamond Vision ima nekoliko prednosti u odnosu na ekrane s običnim svetlećim diodama kakvi se mogu videti u većini velikih gradova i na velikim sportskim stadionima. Može da prikaže sliku mnogo veće rezolucije, a zbog modularne prirode ne mora da bude ravan, tako da se može postaviti i na zgrade sa zakrivljenom fasadom. Druga prednost njegovog modularnog dizajna je to što nema ograničenja u pogledu toga koliko može da bude veliki. Veličina mu je ograničena jedino rezolucijom slike, ali za potrebe reklamiranja, kad rezolucija ne mora da bude HD, nema granica. Teorijski bi se čitav grad mogao pokriti jednim ekranom.

Međutim, ima i jednu manu. OLED ekrani se prave korišćenjem organske luminiscentne smeše koja svetli kad je povezana na struju, a ta smeša se vremenom degradira i posle izvesnog vremena ekran prestaje da radi.

Mitsubishi kaže da njegov OLED ekran Diamond Vision ima očekivani životni vek od oko 20.000 sati normalnog rada, što je približno dve godine i četiri meseca neprekidnog rada. To znači da će izgradnja i rad ovakvih ekrana biti znatno skuplji od starih LED ekrana koji mogu da traju znatno duže.

Mitsubishi nije želeo da otkriva kad će ovakvi ekrani biti na raspolaganju i kolika će biti njihova očekivana cena. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.