Mozilla dopunila proveru ažurnosti priključaka za Firefox

Kao što je i obećala, Mozilla je napravila stranu koja proverava da li je neki priključak (plugin) za Firefox zastareo. (Priključci su programi koji služe da prikazuju video, animacije i igrice a napravile su ih druge kompanije kao što su Adobe Systems i Apple. Oni se ne ažuriraju automatski i ukoliko nisu očišćeni od grešaka i propusta povećavaju rizik od napada putem zlonamernog softvera, virusa i drugih bezbednosnih pretnji koje iskorišćavaju te slabosti. Ažurni priključci sadrže unapređenja koja ih čine bezbednijim.)

Strana koja se trenutno testira, najpre konsultuje servere kompanije a potom pokazuje spisak korišćenih priključaka u kojem razlučuje one koje treba ažurirati (Outdated Version) od onih koji su bezbedni (You’re Safe). U susednoj koloni su veze do strana sa kojih se mogu skinuti najnovije verzije softvera.

Pre mesec dana Mozilla je prvi put ponudila proveru ažurnosti priključaka za Firefox 3.5.3 i Firefox 3.0.14 koji su automatski otkrivali zastarele verzije Adobeovog programa Flash Player i nalagali korisnicima da pređu na njegovo najnovije – i teorijski najbezbednije – izdanje.

Mozilla je tada najavila da će posle ove provere uslediti i druge, uključujući i objavljivanje strane koju će korisnici Firefoxa moći da posete i provere stanje priključaka drugih proizvođača.

Dve nedelje po uvođenju prve provere, Mozilla je uspela da uveri deset miliona korisnika Firefoxa da svrate na Adobeovu stranicu i preuzmu najnoviji Flash.

U sledeću verziju Firefoxa (verziju 3.6), koja će se pojaviti pre kraja godine, ova provera će biti ugrađena u celosti tako da posećivanje strane za provere neće biti potrebno. Kad god se bude učitavala strana koja koristi zastareli priključak, pojaviće se upozorenje "Neki priključci koje koristi ova strana nisu ažurni" (Some plugins used by this page are out of date) i na raspolaganju će biti dugme pomoću kojeg se taj priključak može ažurirati.

Stručnjaci za bezbednost ocenili su da je ovaj postupak Mozille "odličan način da se poboljša bezbednost čitača veba". (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.