Muratin robotizovani unicikl se vratio brži

„Murata devojčica“ (Muratagirl), robot kompanije Murata koji se kreće na jednom točku, pojavio se na izložbi Ceatec u Japanu unapređen i sa nekoliko novih trikova u rukavu.

Nova verzija robota koristi se da promoviše nauku i tehnologiju među japanskom decom. Može da se kreće po krugu prečnika 75 cm i gredi širokoj svega 2 cm. Novi model iz 2009. kreće se brzinom od 15 cm/s, što je tri puta brže od prošlogodišnjeg modela.

Robotizovana devojčica na uniciklu ima dva žiro senzora za detektovanje nagnutosti koji joj pomažu da održava ravnotežu tako što kontrolišu brzinu točka i rotaciju zamajca ugrađenog u grudi pri kretanju napred i nazad. Ove godine kompanija je u robota ugradila i žiro senzor koji mu omogućava da se kreće i po krivoj liniji.

Robot ima i ultrazvučne senzore za otkrivanje prepreka. Visok je 50 cm a težak 6 kilograma.

U demonstraciji održanoj u utorak, Muratinim inženjerima je bio potrebno svega par minuta da postave robota na gredu i nameste ga da održava ravnotežu, posle toga se ova cura u beloj haljinici i šeširićem na glavi vozila po gredi bez padanja. Da je kojim slučajem pala, završila bi na dušecima postavljenim s obe strane, za svaki slučaj. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.