Yamahin platneni zvučnik liči na poster

Yamaha je ove nedelje na sajmu Ceatec u Čibi pored Tokija, izložila prototip zvučnika napravljenog od netkanog platna i metalizovanog filma debeo svega jedan milimetar.

Zvučnik na kome su odštampane informacije o sajmu, izgleda kao veliki okačeni poster. Kad posetilac stoji s jedne ili druge strane zvučnika ne čuje se ništa, ali kad stane (ili prođe) tačno ispred njega čuje se ženski govor.

Kad dva zvučnika vise postavljeni jedan pored drugog i emituju različite audio sadržaje, zvukovi iz njih se ne preklapaju. Kad se stane ispred jednog ne čuje se šta se emituje na drugom, a kad se pomeri korak-dva do drugog ne čuje se prvi.

Visoka usmerenost zvuka iz ovih zvučnika posledica je njihovog oblika. Umesto sfernih zvučnih talasa proizvode se ravni.

Materijal od kojeg je napravljen učinio je da je zvučnik izuzetno lagan. Zvučnik od jednog kvadratnog metra teži svega 250 grama.

Pošto je napravljen od platna na njemu se može odštampati bilo kakva slika ili šara korišćenjem standardnih štamparskih postupaka, kao što su sito štampa ili mlazni štampač s mastilom.

Yamaha još nije odlučila da li će ovaj prototip pretvoriti u komercijalni proizvod. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.