Američki astronauti spojili ruski modul sa svemirskom stanicom

ASTRONAUTI SVEMIRSKE AGENCIJE NASA su prošle nedelje tokom druge šetnje svemirom uspešno spojili ruski istraživački modul sa Međunarodnom svemirskom stanicom. Radi se o zadatku koji je obavljen u okviru poslednje misije šatla Atlantis.

Ruski modul Rasvet (zora, na ruskom) poslat je u svemir u cilju proširivanja radnog prostora za obavljanje istraživanja i skladištenje opreme astronauta na stanici. Modul istovremeno predstavlja i pristanište za ruske svemirske letelice.

Antlatis je poleteo u svemir iz svemirskog centra Kenedi na Floridi. Ovaj šatl leti već 25 godina i prešao je oko 185.000.000 kilometara. Američka svemirska agencija NASA planira da ove godine izvede još dva leta svemirskim šatlovima, a „penzionisanje“ cele flote najavljeno je za kraj 2010. godine.

Jedan od prvih zadataka šestočlane posade Atlantisa bio je instaliranje novog tanjira antene za komunikaciju sa Zemljom. Astronauti su pored antene istovarili i nove rezervne delove namenjene robotu Dextre, koji je na svemirsku stanicu donet i priključen 2008. godine. Iako je njegova proizvodnja koštala 200.000.000 dolara, ovaj kanadski robot sa dve ruke raspona 9,1 metara, osim obavljenih nekoliko testova, još uvek nije zvanično u upotrebi.

Astronauti će za vreme treće šetnje svemirom popraviti i kabl kamere koji je bio pokidan za vreme pregleda toplotne zaštite sprovedene dan nakon lansiranja Atlantisa. Kamera je pričvršćena na kraju sistema Orbiter Boom Sensor, koji se nalazi na robotskoj ruci šatla.

Atlantis je na prvu misiju poleteo 1985. godine. Glavni zadatak tridesetdruge (i poslednje) misije je transport rezervnih delova i opreme na svemirsku stanicu. Kada flota Nase bude penzionisana, biće znatno teže, ako ne i nemoguće, prenositi tako masivnu opremu na svemirsku stanicu. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.