Deoničar Sybasea osporava prodaju kompanije

STIVEN ALBERTI IZ NJUJORKA, JEDAN od deoničara kompanije Sybase, podneo je prošle nedelje tužbu pred okružnim sudom u Kaliforniji, pokušavajući na taj način da spreči prodaju kompanije poznatom proizvođaču poslovnog softvera, nemačkoj kompaniji SAP.

Kompanija SAP je sredinom ovog meseca saopštila da će za 5,8 milijardi dolara kupiti kompaniju Sybase, proizvođača softvera za mobilne uređaje i baze podataka,

Alberti tvrdi da ugovor o kupovini sadrži čitav niz uslova koji su uneti sa ciljem da odvrate druge potencijalne kupce i osiguraju da SAP pobedi u nadmetanju. U tužbi se ne spominje nijedna zainteresovana kompanija, ali su se poslednjih dana mogle čuti glasine da je kompanija Hewlett-Packard “možda” zainteresovana da se uključi u bitku za kupovinu Sybasea.

Pojedini analitičari smatraju da je SAP spreman da plati i više nego što Sybase vredi, kako bi odvratio potencijalne kupce, međutim u tužbi se navodi da je kompanija ustvari podcenjena, kao i da su Sybaseovi rukovodioci angažovani u procesu kupovine “ostvarili ličnu korist na štetu deoničara kompanije”.

U tužbi se poimenično navode imena rukovodilaca obe kompanije, uključujući Džona Čena, izvršnog direktora kompanije Sybase, koji su navodno na nepošten način dogovorili integraciju dve kompanije.

U skladu sa poslovicom koja kaže da “gde ima dima i vatre”, čini se da problemi sa kupovinom Sybasea neće tako lako biti rešeni. Advokatska kompanija Finkelstein Thompson iz San Franciska saopštila je sredinom prošle nedelje da “ispituje činjenice u vezi potencijalne žalbe oko kupovine Sybasea”, a za račun grupe neimenovanih deoničara kompanije.

U saopštenju se navodi da ugovor o kupovini sadrži klauzulu koja onemogućava Upravni odbor Sybasea da razmatra ili zahteva bolju ponudu neke druge zainteresovane kompanije.

Ugovor o kupovini Sybasea tek treba da odobre skupštine deoničara obe kompanije, kao i nadležna tela u SAD. SAP je u svom nedavnom saopštenju naveo da ceo proces treba da bude okončan u trećem tromesečju ove godine, a ostaje da se vidi da li će u tom postupku važnu ulogu imati i sudski organi. (M.B.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.