Kin Two koristi zastareli Nvidijin čip Tegra

KOMPANIJA CHIPWORKS, KOJA SE BAVI istraživanjem poluprovodnika, rastavila je Microsoftov pametni telefon Kin Two i otkrila da je zasnovan na vremešnom Nvidijinom procesoru Tegra, koji će do kraja ove godine izaći iz upotrebe.

Nvidijin procesor Tegra APX2600 koji predstavlja „srce“ ovog telefona, pripada prvoj generaciji procesora Tegra predstavljenoj pre skoro dve godine. Ti procesori će biti zamenjeni novom generacijom Tegra 2 do kraja ove godine. Kompanija Nvidia je procesore Tegra 2 predstavila početkom ove godine, uz najavu da će se oni naći u pametnim mobilnim telefonima u četvrtom tromesečju.

Predstavnici Nvidije su saopštili da bi procesori Tegra 2 mogli da budu do 4 puta brži od svojih prethodnika, kao i da će moći da reprodukuju video visoke rezolucije. Osim toga, ovi procesori su štedljiviji od prve generacije procesora Tegra.

Microsoft je telefone Kin One i Kin Two predstavio u aprilu ove godine. Radi se o telefonima s ekranom osetljivim na dodir namenjenim mlađoj populaciji koja želi brz pristup drušvenim mrežama. Predstavnici Nvidije su izjavili da su telefoni serije Kin prvi pametni mobilni telefoni zasnovani na procesoru Tegra koji pruža napredne grafičke mogućnosti, kao što je reprodukcija videa u rezoluciji od 720p, uz manju potrošnju.

Analitičari smatraju da je malo verovatno da bi Microsoft odbacio procesore Tegra nakon najave procesora Tegra 2. Tegra APX2600 ima napredne multimedijske mogućnosti i zadovoljava potrebe ovih telefona vezane za društvene mreže. Ovaj procesor se već koristi u Microsoftovom prenosivom medija plejeru Zune HD.

Procesor Tegra spada u kategoriju sistema na čipu, a sastoji se od centralne procesorske jedinice, grafičkog koprocesora i ostalih periferija potrebnih da se napravi mobilni Internet uređaj. Zvaničnici kompanije Chipworks su izjavili da model APX2600 omogućava snimanje videa u rezoluciji od 720p, što je doprinelo smanjivanju broja čipova koji bi inače bili potrebni pametnom telefonu kako bi obradio grafiku i video.

Proizvođači pametnih telefona su isprva bili oprezni sa procesorima Tegra. To je bio prvi Nvidijin procesor namenjen pametnim telefonima, tako da su kompanije bile sumnjičave u pogledu Nvidijinih dugoročnih planova. Kompanija Nvidia, najpoznatija po svojim grafičkim karticama, takmiči se na polju pametnih telefona s kompanijama Qualcomm, Texas Instruments, Apple i Intel. Međutim, s pojavom procesora Tegra 2, proizvođači mobilnih telefona počinju polako da stiču poverenje u Nvidiju. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.