Sony savio OLED ekran u rolnu

SONY JE RAZVIO SAVITLJIV KOLOR ekran na bazi organskih svetlećih dioda (OLED) dovoljno izdržljiv da se može namotati na olovku a da još uvek prikazuje video slike.

Detaljniji podaci o ekranu očekuju se u četvrtak na konferenciji društva za informacione ekrane (Society for Information Display) u Sijetlu, mada je Sony već objavio video snimak na kome se vidi kako ovaj ekran radi.Na videu se vidi kao se ekran namotava na cilindar prečnika 4 mm i potom odmotava dok se na njemu sve vreme prikazuje slika na koju to savijanje u rolnu nema uticaja. Na samom ekranu se vidi veći broj neispravnih piksela, što je verovatno rezultat pokvarenih tranzistora ili pokidanih veza, ali takvi kvarovi su uobičajeni na prototipskim ekranima.

Ekran čija je dijagonala 10,4 cm (4,1 inč) ima rezoluciju od 432 x 240 piksela, što odgovara rezoluciji ekrana slične veličine kakvi se nude na masovnom tržištu mobilnih telefona.

Sony je i ranije demonstrirao OLED ekran koji se pažljivim rukovanjem mogao saviti, ali to nije bilo ni blizu savitljivosti novog ekrana.

U elektronskim kolima koja upravljaju radom ekrana koriste se novorazvijeni organski tankoslojni tranzistori koji se mogu direktno praviti na savitljivoj podlozi čime je izbegnuta potreba za čvrstim čipovima koji bi onemogućili savijanje ekrana u rolnu.

Savitljivi ekrani i oni koji se mogu “urolati” spadaju u vruće područje istraživanja. Tanji su, lakši i izdržljiviji od konvencionalnih staklenih ekrana i mogli bi da se koriste u prenosivim aparatima kod kojih se zahtevaju takva izdržljivost i fizičke karakteristike. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.