Acer priprema e-čitač i Android tablu

ACER JE KRAJEM PROŠLE NEDELJE na konfenciji za štampu održanoj u Pekingu, prikazao prototipove svog tabličnog računara i e-čitača, čime je pripremio teren za ulazak na tržište novih mobilnih proizvoda.

Predsednik i izvršni direktor Đanfranko Lanči prikazao je prototip table koja koristi operativni sistem Android i opremljena je ekranom čija je dijagonala oko 18 cm (7 inča), ali nije otkrio kad će se pojaviti na tržištu ni koliko će koštati.

S druge strane, e-čitač LumiRead je bliži pojavljivanju. Težak je 290 grama, ima ekran od 15 cm (6 inča) na bazi e-papira i skener trakastog koda koji može da čita ISBN brojeve sa fizičkih knjiga kako bi ih potražio u mrežnim prodavnicama ili pravio spiskove želja. S njima se povezuje koristeći Wi-Fi i 3G mreže, a ima i veb čitač i mogućnost da veb sadržaj pretvara u format e-knjige. Moći će da deli e-knjige i audio knjige s drugim Acerovim uređajima i računarima preko novog sistema clear.fi, koji je zasnovan na standardu kućnog umrežavanja DLNA.

Ove nedelje Acer će imenovati kompaniju koja je razvila veb čitač za LumiRead, koji je Acer dodatno prilagodio. Jedno je sigurno, to neće biti Googleov Chrome.

LumiRead je debeo 10,3 milimetara, ima 2 GB interne memorije – što je dovoljno za oko 1500 e-knjiga – i microSD prorez za dodatnu memoriju.

Korisnici će moći da kupe i preuzimu e-knjige od nekoliko kompanija. Acer je potpisao ugovore sa izdavačima Barnes & Noble u SAD i Libri.de u Nemačkoj. Knjige će moći da se kupuju i od kineske IT kompanije Founder Group, koja ima biblioteku sa oko 600.000 e-knjiga. Trenutno su u toku pregovori sa izdavačima iz Italije i Francuske.

LumiRead ima funkciju nazvanu „pametno preuizimanje“ (Smart Download) koja korisnicima omogućava da izaberu deo veb strane – na primer tekst vesti ili neki članak, ali bez reklama – i pretvori HTML sadržaj u e-knjigu koja se može čitati kad niste na vezi. Ovo korisnicima omogućava da se otarase nepoželjnog sadržaja i povećaju veličinu teksta koji hoće da čitaju, a doprinosi i smanjenju potrošnje iz baterije, jer skraćuje dužinu boravka na mreži.

Acer procenjuje da će baterija ugrađena u LumiRead omogućavati da se bez punjenja prelista 7000–8000 uzastopnih strana, odnosno da će izdržati na čekanju oko dve nedelje.

Uređaj će se pojaviti najpre u SAD (u trećem tromesečju), a potom u četvrtom tromesečju u Kini i Evropi. Cena nije objavljena. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.