Adobe poslušao kritičare i unapredio Flash Player

POSLE VIŠE MESECI RAZVIJANJA I testiranja, Adobe je najzad objavio novu verziju svog Flash Playera pod brojem 10.1.

Program se može skinuti odavde u varijantama za Mac, Windows i Linux (u pripremi je i verzija za Android koja će biti gotova kasnije ovog leta). Dok se instalira moraju se isključiti svi Web čitači.

Ovo izdanje je značajno iz više razloga, pre svega zato što je osnovni kod u velikoj meri prerađen kako bi se ispravili ključni nedostaci cele platforme. Svako ko prati vesti zna da je Flash Player, naročito u poslednje vreme, trpeo kritike zbog problematičnih performansi kao i tendencije da prekomerno troši baterije i stvara bezbednosne probleme. Zbog tih razloga Flashu nije dozvoljeno korišćenje na iPadu i iPhoneu, a Apple (kome su se pridružili Mozilla, Opera i drugi) poziva da se ukine dominacija ovog dodatka za Web čitače kao mehanizma za isporuku videa na Webu.

Ovakav stav je s druge strane doprineo da Microsoftov dodatak iste namene Silverlight tokom proleća osvoji 60% PC sistema dok Adobe tvrdi da je njegov Flash Player i dalje instaliran na preko 95% takvih računara.

Mada su mnoga čuvena imena okrenula leđa Flashu, Adobe se nada da će ova nadogradnja uticati da mnogi promene stav, jer je uneo nekoliko desetina poboljšanja koja rešavaju probleme performansi, bezbednosti i potrošnje struje.

Još u probnoj verziji videlo se da je izvršni deo prerađen tako da koristi manje sistemske memorije a sada će se Flash Player čak i automatski isključiti ukoliko otkrije da je preostaje sve manje. Pored toga, uspostaviće se lista prioriteta prema količini procesorske snage koju zahteva svaka instanca Flash Playera koja se izvršava. To znači da će u slučaju da je u Web čitaču otvoreno više strana na kojima se prikazuje Flash sadržaj, samo ona koja se trenutno gleda dobiti svu potrebnu snagu, dok će ostale instance biti pozvane kasnije ili isključene.

Zahvaljujući ovome sprečiće se nezgode koje je Flash Player znao da izazove – da zaglavi Web čitač ili ceo operativni sistem, jer računar ne može istovremeno da obradi zahteve svih instanci. Naročita pažnja je posvećena da se ova pojava izbegne u sistemu Mac OS X i u Safariju.

U pogledu bezbednosti novi Flash Player će u potpunosti poštovati pravila privatnosti Web čitača tako što neće čuvati nikakve podatke na lokalnom sistemu kad je uključena opcija za privatno pregledanje Weba. Istovremeno su ispravljena čak 32 bezbednosna propusta, što je prilično impresivan broj.

Ugrađeno je i nekoliko poboljšanja vezanih za video — hardverski ubrzano dekodiranje H.264 videa, bolja podrška za HTTP emisije, dinamička promena bitske brzine pri živim prenosima kao i podrška za istovremeni rad sa više aplikacija. Novi sistem baferovanja omogućava pauziranje i brzo premotavanje unapred i unazad – kao na digitalnom video rikorderu – ukoliko to nudi davalac sadržaja.

Podrška za novi video format WebM koji su nedavno ponudili Google, Opera i Mozilla kao otvorenu alternativu za H.264, nije ugrađena, ali Adobe je obećao da će je uskoro ugraditi.

Flash Player 10.1 podržava i interfejs sa više dodira prstiju čiji je raniji nedostatak Apple navodio kao jedan od razloga što ne podržava ovu tehnologiju. Malo je verovatno da će Apple odustati od svoje odluke da ne koristi Flash, ali će ova novina verovatno mnogo značiti sve većem broju Android tabli koje konkurišu iPadu .

Ovo je nesumnjivo značajno izdanje kompanije Adobe bez obzira što se na osnovu oznake 10.1 čini kao da je u pitanju neznatno inkrementalno unapređenje s minornim brojem izmena. (M.V.)


Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.