AMD-ovi procesori u novim Acerovim Internet računarima

NAJVEĆI SVETSKI PROIZVOĐAČ INTERNET računara, tajvanska kompanija Acer, saopštila je krajem prošle nedelje da će u svoje nove modele Internet računara ugrađivati procesore kompanije Advanced Micro Devices (AMD).

Acer je najavio dva nova modela Internet računara iz serije Aspire One, koji će biti zasnovani na AMD-ovom procesoru Athlon II Neo K125. Radi se o modelu Aspire One AO721 sa ekranom od 29,5 cm (11,6 inča) i modelu AO521 sa ekranom dijagonale 25,6 cm (10,1 inča). Oba modela imaju integrisanu ATI-jevu grafiku Radeon HD, kako bi prikazivali multimedijski sadržaj visoke rezolucije.

U većini današnjih Internet računara, malih uređaja koji omogućavaju obavljanje jednostavnih zadataka kao što su krstarenje Internetom, slanje i primanje e-pošte, slušanje muzike i izvršavanje osnovnih programa, nalaze se Intelovi procesori Atom. Međutim, Intelov arhirival, kompanija AMD, pokušava da se ubaci na to profitabilno tržište sa svojim procesorima Neo. Ti procesori, u kombinaciji sa integrisanom grafikom, mogu ono što procesori Atom zasada ne mogu - da prikazuju multimedijski sadržaj visoke definicije.

Poput Internet računara drugih proizvođača i model AO512 je tanak (manje od 2,5 cm), lagan (1,24 kilograma) i jeftin (350 dolara). Model AO721 je sličnih dimenzija i neznatno teži, a prodavaće se po ceni od 430 dolara.

Procesori Neo su se donedavno ugrađivali u ultratanke prenosive računare, koji imaju bolje performanse od Internet računara, ali im je cena viša. U maju ove godine, AMD je predstavio brže i štedljivije procesore namenjene prenosivim računarima, uključujući i jednojezgarni procesor K125, koji radi na 1,7 GHz i ima 1 MB keš memorije.

S druge strane, Intel se nalazi na udaru kritika zbog ograničenih mogućnosti procesora Atom i njihovih slabih grafičkih sposobnosti. Kompanija je obećala poboljšanja na tom planu, a nedavno je najavila verziju Atoma sa podrškom za DDR3 memorije i saopštila da će predstaviti verziju Atoma sa dva jezgra. (M.B.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.