Appleov iPad i druge tablični računari „ubiće“ Internet računare do 2012.

APPLEOV IPAD MOGAO BI USKORO da postane „kolac u srcu“ Internet računara, objavili su ove nedelje analitičari kompanija Forrester Research i DisplaySearch u svojim kratkim saopštenjima od četvrtka i utorka, redom, ukazujući na sve brže pomeranje tržišta ka tabličnim računarima.

Iako će ove godine biti prodato svega tri i po miliona tabli, ovaj oblik računara će do 2012. godine preteći Internet računare, ako je suditi po projekcijama Forrestera. Do 2015. većina ljudi će koristiti tablične računare poput Appleovog iPada, pre nego majušne Internet računare tradicionalnog dvodelno-preklopnog oblika.

„Broj tabličnih računara će porasti na račun Internet računara, koji su sa njima izjednačeni u pogledu konzumiranja medijskih sadržaja i pregledanja Weba, ali ne sinhronizuju podatke između različitih usluga kao što to čini iPad“, rekla je Sara Rotman Eps, Forresterova analitičarka, u saopštenju od četvrtka. „Korisnici nisu tražili tablične računare, ali Apple ih uspešno uči da žele taj novi uređaj.“

Epsova smatra da će u periodu od pet godina tablični računari činiti 23% prodaje svi personalnih računara, pri čemu valja imati u vidu da Forrester uređaje kao što je iPad svrstava u kategoriju personalnih računara, a Stiv Džobs ne.

DisplaySearch je u svojoj kratkoročnoj prognozi ishoda bitke na relaciji iPad – Internet računar još agresivniji. Ova analitička kompanija iz Santa Klare u Kaliforniji smatra da je Appleov iPad dostigao 6,5% od ukupno 10,3 miliona prodatih Internet i tabličnih računara u prvom tromesečju ove godine, a da će u drugom tromesečju koje se završava 30. juna, njegov udeo iznositi oko 30% od ukupno 9,7 miliona prodatih Internet i tabličnih računara.

Džon Džejkobs, direktor istraživanja tržišta Internet računara u kompaniji DisplaySearch, napisao je u svom saopštenju da je poslednje tromesečje 2007. najavilo rađenje Internet računara, a prvo tromesečje 2010. signaliziralo rađenje tabličnih i početak kraja Internet računara.

Appleov iPad je trenutno prisvojio celo tržište tabličnih računara, ali Džejkobs ne smatra da će takvo stanje potrajati. „Apple je svoj uspešni poslovni model iPhone aplikacija preneo na iPad, ali su Android telefoni krenuli njegovim stopama i sigurno će to isto učiniti s tablama“ rekao je on imajući u vidu talas Android tabli koje su najavljene pre dve nedelje na tajvanskom sajmu Computex ili su se već pojavile.

„U drugoj polovini ove godine kako se budu pojavljivale dodatne table, opadaće udeo preklopivih Internet računara“, napisao je Džejkobs.

Pre dve nedelje Apple je objavio da je u prva dva meseca prodao dva miliona primeraka iPada, što znači da bi do kraja godine tim tempom mogao prodati 7,6 miliona.

Jedan analitičar sa Vol strita veruje da će Apple biti i znatno uspešniji.

„Zbog tendencija potražnje koje su bolje od očekivanih, mi smo našu projekciju podigli na 2,5 miliona u tromesečju koje se završava u junu, na 10 miliona u kalendarskoj 2010. godini i na 17 miliona u 2011.“, naveo je Brajan Maršal iz kompanije BroadPoint AmTech.

Prema njegovoj prognozi – i uzimajući u obzir procenu DisplaySearcha da će u drugom tromesečju zajedno biti prodato ukupno 9,7 miliona Internet i tabličnih računara – iPad će činiti skoro 26% tog kombinovanog tržišta, što je neznatno manje od predviđanja koje je iznela kompanija DisplaySearch. (M.V.)


Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.