Biciklistički punjač za Nokijine telefone

NOKIA JE PROŠLE NEDELJE ODGOVORILA na pitanje „koliko zeleni možete biti“ time što je napravila komplet kojim se mobilni telefon puni dok se vozi bicikl.

Komplet koji sačinjavaju punjač, dinamo i dva držača (jedan za punjač i telefon, a drugi za dinamo) može da se pričvrstiti na bilo koji bicikl. Dinamo je mali električni generator koji se pričvrćuje na prednju viljušku i radi zahvaljujući okretanju točka na koji je naslonjen. Struja koju stvara prenosi se u punjač pričvršćen na upravljač a iz njega puni telefon preko standardne dvomilimatarske utičnice kakva se nalazi na većini Nokijinih mobilnih telefona.

Komplet počinje da puni telefon kad se bicikl kreće brzinom većom od 6 km/h. Da bi se postigla ista efikasnost kakvu ima kompaktni električni punjač AC-3, treba voziti brzinom od 12 km/h. Desetominutna vožnja brzinom od 10 km/h dovoljna je da se obezbedi 28 minuta razgovora ili 37 sati na čekanju.

Biciklistički punjački komplet pojaviće se na tržištu pre kraja godine i koštaće oko 15 evra.

Istog dana Nokia je pokazala i četiri nova telefona, tri verzije modela C1 i jednu modela C2, koji može da se koristi sa dve SIM kartice. Obe kartice mogu istovermeno biti aktivne, a jedna se pored toga može izvaditi i umesto nje umetnuti druga dok telefon radi.

Nokia C2 će se pojaviti u prodaji krajem četvrtog tromesečja i bez poreza će koštati 45 evra. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.