Bull pustio u rad prvi evropski petaflopski računar

FRANCUSKA KOMPANIJA BULL uključila je prošle nedelje nov superkompjuter namenjen francuskom komesarijatu za atomsku energiju (Commissariat à l\'Énergie Atomique, CEA) za koji kaže da će u septembru dostići vršnu brzinu od 1,25 petaflopsa.

Mašina će se koristiti za simuliranje nuklearnog oružja „što će francuskim vojnim snagama omogućiti da osiguraju pouzdanost svog nuklearnog arsenala bez izvođenja pravih testova“.

Superkompjuter nazvan Tera 100 sadrži 140.000 Intelovih procesorskih jezgara Xeon 7500 i ima 300 TB memorije, dok će sistem datoteka omogućavati protok od 500 GB/s i skladištenje 20 petabajta podataka.

Ukoliko Bull uspe da dostigne planirane performanse Tera 100 će postati najmoćniji kompjuter u Evropi. Za sada to mesti pripada IBM-ovoj mašini Jugene koja se nalazi u Nemačkoj u istraživačkom centru Julih (Jülich).

Jugene može duže vreme da radi brzinom od 0,825 petaflopsa a vršna brzina mu je 1 petaflops (milion milijardi operacija u pokretnom zarezu u sekundi).

Bullov prethodni najjači računar predstavljen prošle godine takođe se u nalazi u centru Julih. Sadrži 23.604 jezgara Xeon X5570 i radi održivom brzinom od najviše 0,274 petaflopsa.

Taj računar je 13. na spisku najbržih u svetu koji je prošlog novembra objavila Top500.org. Najmoćniji je računar kompanije Cray u nacionalnoj laboratoriji Oak Ridge u SAD, koji sadrži 224.162 jezgra procesora Opteron i radi na 1,759 petaflopsa.

Bull je objavo da će Tera 100 dostići maksimum od oko 1,25 petaflopsa, a da će duže raditi na oko 1 petaflops. Da je kojim slučajem proradio pre prošlog novembra bio bi među prva tri sistema na tadašnjoj listi.

Novi redosled Top500, 35. po redu, biće objavljen ove nedelje za vreme međunarodne konferencije o superkompjuterima u Hamburgu. Međutim, pošto je Bull svoj Tera 100 po prvi put uključio prošle srede, a tek u septembru očekuje maksimalne performanse, to znači da će morati da pričeka do novembra kad bude objavljeno 36. izdanje pomenute liste kako bi saznao na kom mestu će se taj superkompjuter naći u svetskoj konkurenciji. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.