Dvadeset procenata Android aplikacija narušava privatnost

DVADESET PROCENATA APLIKACIJA KOJE su dostupne za preuzimanje u mrežnoj prodavnici Android Market omogućavaju neovlašćen pristup privatnim ili osetljivim informacijama, navodi se u izveštaju bezbednosne kompanije SMobile Systems.

Ova kompanija koja razvija softver za zaštitu pametnih telefona, obavila je analizu koja je obuhvatila više od 48.000 aplikacija dostupnih preko mrežne prodavnice Android Market, i obratila pažnju na to koja su odobrenja data aplikaciji od strane operativnog sistema.

Odobrenja omogućavaju aplikacijama da rade različite stvari, uključujući i pozivanje, čitanje SMS poruka ili prepoznavanje lokacije telefona. Tu se nalaze kako bi pomogle ljudima da razvijaju korisne aplikacije, ali aplikacije takođe mogu pristupiti tim vrstama podataka iz loših namera, tvrde iz kompanije SMobile.

Osim toga što 20 procenata aplikacija omogućava nepozvanima pristup privatnim ili osetljivim podacima, pet procenata aplikacija može da pozove bilo koji broj, a dva procenata može da pošalje SMS poruku nepoznatim brojevima, i to u oba slučaja bez znanja vlasnika.

Većina ovih aplikacija je razvijena iz najboljih namera, a podaci korisnika verovatno neće biti kompromitovani, ali bilo je i drugih slučajeva. Aplikacija koja krade informacije o bankovnim računima, čiji se autor predstavlja kao Droid09, pronađena je i obrisana iz pomenute prodavnice, navode predstavnici SMobile.

Androidov bezbednosni model zahteva da aplikacije prijave odobrenja koja će se koristiti pre nego što ih korisnik instalira. Bolje upućeni korisnici mogu iskoristiti ove podatke kako bi odlučili da li će instalirati aplikaciju ili neće. Međutim, ostaje činjenica da korisnik nikada neće pouzdano znati da li aplikacija koju je upravo preuzeo radi samo ono što korisnik vidi, poručuju iz kompanije SMobile. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.