Ford će „provozati“ Google Maps

PLANIRATE DA KRENETE NA PUT OVOG leta? Kompanije Ford Motor i Google udružile su snage kako bi vam olakšale da stignete na odredište, gde god da ste se uputili.

Predstavnici automobilske kompanije Dearborn, čije se sedište nalazi u američkoj državi Mičigen, izjavili su u utorak da ta kompanija planira da uvede uslugu Google Maps u komunikacione sisteme Ford Sync, koji se nalaze u nekim modelima automobila Ford i Lincoln Mercury (komunikacioni i multimedijski autosistem su zajedno razvili Ford i Microsoft).

Verzija sa Googleovim mapama, pod nazivom Send to Sync, omogućava slanje Googleovih mapa i pravaca sa računara ili pametnih telefona direktno ka automobilima. Očekuje se da ta usluga postane dostupna do 1. jula za sve modele proizvedene 2010. godine, kao i one planirane za 2011. godinu, koji imaju ugrađen sistem Sync.

„Štampanje pravaca na papiru preuzetih sa Interneta je zastarelo u našem digitalnom dobu“, rekao je Dag Vandegens, direktor organizacije Ford Connected Services Solutions. „Sa opcijom Sent to Sync, odredište možete definisati kod kuće, na poslu – gde god imate mogućnosti povezivanja – a kada uđete u svoj automobil, on već zna gde želite da idete. To je zgodno, a smanjuje se i otpad i papirne mape koje mogu odvraćati pažnju – štede se resursi dok vozači prate šta se dešava na samom putu.“

Istraživači iz više organizacija i kompanija već dugo rade na tome da u vozilima omoguće različite vrste računarske pomoći za vreme vožnje. Prošlog oktobra, naučnici sa Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT) su objavili da razvijaju robota, nazvanog Osećajni inteligentni vozač (Affective Intelligent Driving Agent, AIDA), koji bi „sedeo“ u vozilima. Sistem je dizajniran tako da promeni odnos ljudi i vozila, pomažući im da izbegnu gužve u saobraćaju, možda čak i da pronađu najjeftinije gorivo duž puta kojim se voze od kuće do posla.

Japanski proizvođač automobila Nissan prikazao je u jesen 2007. godine na tokijskom sajmu automobila svog robota pomoćnika smeštenog u komandnu tablu koncept automobila Pivo 2. Robot koristi ugrađene kamere kako bi „pročitao“ znakove umora ili stresa na licu vozača, a potom bi razgovorom na engleskom ili japanskom, praćenim pokretima glave, pa čak i treptanjem, oraspoložio vozača. Ako mu to ne bi uspelo, programiran je da predloži vozaču da zaustavi vozilo sa strane i da se odmori. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.