Google Chrome dobija „izvornu“ podršku za PDF

GOOGLE JE POČEO DA KORISTI DODATAK sa interfejsom za programiranje aplikacija (Application Programming Interface, API) kako bi podršku za Adobe Acrobat PDF ubacio „dublje” u svoj Web čitač Chrome. U kompaniji veruju da će ovo doprineti poboljšanju bezbednosti, performansi i pouzdanosti.

Poslednja razvojna verzija Chromea 6.0.437.3 za Linux, Mac i Windows prvi put sadrži izvornu podršku za PDF datoteke koristeći NPAPI (Netscape Plugin Application Programming Interface) za Linux, Mac i Windows.

Koje su prednosti? Iako Web čitači već mogu da otvaraju PDF datoteke, korišćenje može biti nepouzdano i u nekim slučajevima ograničeno. Nova arhitektura će omogućiti da se PDF datoteke tretiraju kao bilo koja druga Web stranica.

„PDF datoteke će biti obrađene besprekorno kao i HTML stranice, a osnovne interakcije će biti iste kao i sa Web stranicama, na primer, uvećavanje i pretraživanje će raditi onako kako korisnici očekuju“, navodi se u objavljenom saopštenju.

Kao i kod paralelne integracije Chromea i Adobeovog Flash plejera, ovo će takođe doprineti većoj bezbednosti. Najvažnija posledica je to što će korisnici automatski dobijati poslednje verzije dodataka za prikazivanje PDF datoteka, što bi Chrome moglo učiniti najbezbednijim načinom za otvaranje tih dokumenata, a bez korišćenja potencijalno nesigurnih čitača. PDF datoteke će se pokretati iznutar Chromeovog izolovanog okruženja (sandbox).

Iako predstavnici Googlea to nisu rekli, razvoj će povećati brzinu i pouzdanost. PDF datoteke se obično sporo otvaraju, ponekad se i „sruše“, zato što prvo treba da se preuzmu. Kada ova podrška bude finalizovana, datoteke će se u Chromeu otvarati sličnom brzinom kao i bilo koja druga Web stranica, odnosno bez zastajkivanja.

Korisnici kojima su potrebne naprednije PDF opcije imaće opciju za pokretanje zasebnog PDF čitača. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.