Google promenio adresu za šifrovano pretraživanje

AKO STE PARANOIČNI PO PITANJU OTKRIVANJA termina koje ste pretraživali, trebalo bi da svoj Web čitač usmerite ka drugoj Web adresi da biste koristili Googleovo šifrovano pretraživanje.

Ovaj pretraživački gigant je 25. juna objavio da je usluga šifrovanog pretraživanja premeštena sa adrese https://google.com na adresu https://encrypted.google.com.

Šifrovano pretraživanje koje je realiovano korišćenjem protokola poznatog pod kriptičnim nazivom „sloj bezbednih krajnjih tačaka veze“ (Secure Sockets Layer, SSL) premešteno je na drugu adresu kako bi „bolje služilo školama, koje su naši partneri, i drugim korisnicima“, napisao je Dejv Džerard, predsednik kompanije Google Enterprise.

Administratori sistema u školama – ili bilo ko drugi – koji su želeli da blokiraju šifrovano pretraživanje preko adrese https://google.com tim činom bi blokirali i usluge Google Apps for Education (verzija usluge Google Apps namenjena školskim ustanovama i učenicima).

Zašto bi škole želele da blokiraju šifrovano pretraživanje? „Korišćenje ove usluge stvara zaštićen kanal između korisnikovog računara i Googlea, što đacima omogućava da zaobiđu školske filtre za sadržaj“, kaže Džerard. To otežava i blokiranje sadržaja za odrasle, što je protivno politici mnogih škola.

Promena adrese bi trebalo da olakša IT službama u školama da se pridržavaju Zakona o zaštiti dece na Internetu, prema kome se od škola zahteva da, između ostalog, primene mere za sprečavanje maloletnika da pristupaju „neprikladnom sadržaju“. (M.S.)


Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.