HP napravio računar za osnovce

KORISTEĆI PRILIKU DA S JEFTINIM Internet računarima uđe na novo tržište, kompanija Hewlett-Packard je u utorak objavila da je napravila mali računar za đake osnovnih škola.

Radi se o modelu HP Mini 100e Education Edition koji kombinuje funkcije Internet računara s potrebama školske dece.

Cene računara su pale toliko da su oni sada postali znatno prihvatljiviji za škole, a to znači da proizvođači računara koji ciljaju na školarce mogu doći do unosnih novih tržišta.

Najvažnija odlika novog HP-ovog računara za osnovce je to što je „otporan na decu“ – neće se oštetiti čak ni nepažljivim rukovanjem. Dvodelni preklopivi dizajn ima plastično kućište i jake šarke s čeličnim osovinama, a tastatura je zaštićena od prosipanja tečnosti metalizovanom poliesterskom folijom postavljenom ispod tastera.

Na računaru su instalirani Microsoft Office 2010 Starter Edition, Microsoft Math i Microsoft Security Essentials, a u budućim izdanjima očekuje se još softvera.

Na poleđini poklopca je LED lampica koja svetli kad je računar povezan na mrežu, kako bi učitelji lako nadzirali korišćenje Interneta. Računar ima integrisan analogni modem kompatibilan sa standardom V.92 koji služi za povezivanje s Internetom preko telefonske linije, dok je Wi-Fi umrežavanje jedna od opcija.

Računar ima ekran od 25,6 cm (10,1 inč) s pozadinskim osvetljenjem na bazi svetlećih dioda i rezolucijom 1024 x 600, QWERTY tastaturu koja je za 8% manja od standardne i težak je 1450 grama. Lako se nosi zahvaljujući ugrađenoj dršci. Ima priključke za slušalice i mikrofon i ugrađenu Web kameru.

Zasnovan je na Intelovom procesoru Atom N455 sa skupom sistemskih čipova NM10 Express i ima 1 GB DDR 3 radne memorije. S baterijom od tri ćelije može da radi četiri i po sata, a sa duplo većim brojem ćelija osam i po sati. Postoje i opcije kao što su disk od 160 GB ili fleš memorija od 16 GB. Kao operativni sistem može se izabrati Windows XP Home, Windows 7 Starter ili SuSE Linux. Detaljnije informacije o specifikacijama, opcijama i dodatnom priboru nalaze se ovde.

Cena računara HP Mini 100e Education Edition će se formirati prema narudžbinama, a očekuje se da neće prelaziti 300 dolara po primerku. Isporuke će početi u julu. HP ga neće prodavati direktno pojedinačnim korisnicima već u paketima sa većim brojem primeraka koje će naručivati škole. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.