HTC i Apple nastavljaju sa međusobnim optužbama

AMERIČKA KOMISIJA ZA MEĐUNARODNU trgovinu (International Trade Commission, ITC) saopštila je da će sprovesti istragu zbog tvrdnji tajvanske kompanije HTC da kompanija Apple zloupotrebljava njene patente.

Najnovija odluka Komisije (i prethodna tužba HTC-a) nastavljaju spor koji dve kompanije vode od početka ove godine, naizmenično podnoseći tužbe ITC-u i optužujući jedna drugu za zloupotrebu patenata.

HTC u najnovijoj tužbi tvrdi da se radi o zloupotrebi patenata koji se koriste u proizvodnji prenosivih elektronskih uređaja, a odnose se na upravljanje potrošnjom električne energije.

Kao i u ranijim prilikama, predstavnici ITC-a su izjavili da će jedan od sudija upravnog prava održati saslušanje radi izvođenja dokaza u ovom procesu. Komisija ima 45 dana da odredi tačan datum kada će završtiti istragu.

Što se tiče istrage koja se istovremeno vodi protiv HTC-a, Apple je početkom marta ove godine podneo tužbu protiv tajvanske kompanije okružnom sudu u američkoj saveznoj državi Delaver. U toj se spominje Android, Googleov operativni sistem koji se nalazi u mnogim telefonima sa ekranima osetljivim na dodir kompanije HTC. Apple tvrde da je u tim proizvodima zloupotrebljeno 20 patenata, koji se odnose na korisnički interfejs iPhonea, kao i na hardver.

Iako je od pojavljivanja iPhonea 2007. godine, bilo dosta slučajeva nezakonitog korišćenja Appleovih patenata, broj tužbi je ostao mali. Mnogi analitičari se pitaju zbog čega se Apple odlučio da tuži HTC, i spekulišu da su tužbe zapravo okrenute ka kompaniji Google, koja ima sve nategnutije odnose sa Appleom. Te dve kompanije ranije nisu bili konkurenti, ali je predstavljanjem Androida Google direktno započeo takmičenje protiv iPhonea. (M.B.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.