IDC: Prodaja računara će u 2010. godini porasti za 20%

NAKON VEOMA „JAKOG“ PRVOG TROMESEČJA, očekuje se da globalna prodaja računara u 2010. godini poraste za 20%, saopštila je istraživačka kompanija IDC.

Isporuke računara na globalnom nivou su u prva tri meseca ove godine porasle za 27,1% u odnosu na isti period 2009. godine, navodi IDC. Predstavnici ove istraživačke kompanije su dodali da očekuju veliki rast – iako manji nego u prvom tromesečju – i tokom cele godine, tako da će isporuke za celu godinu biti za 19,8% veće u odnosu na 2009. godinu.

Analitičari su naglasili da ublažavanje ekonomske krize, zajedno sa obnovljenom kupovinom računara od strane kućnih i kompanijskih korisnika, pozitivno utiče na računarsku industriju. Iako nekada brzo rastuće tržište Internet računara stagnira, tržište stonih računara je zaživelo, i po prvi put od drugog tromesečja 2008. godine zabeležilo rast prodaje, navodi IDC.

„Pored nastavka oporavka tržišta, u 2010. godini će biti zapaženi i novi uređaji, kao što su e-čitači i tablični računari koji će se takmičiti sa standardnim modelima“, kaže Džej Čou, analitičar u kompaniji IDC. „Osim čiste računarske snage, vrednost računara će se sve više meriti fleksibilnošću sa kojom se može zadovoljiti potražnja za stvaranjem sadržaja i njegovom potrošnjom kao i postizanje optimalne prenosivosti,“ dodao je Čou.

Kompanija IDC nije jedina sa svojim optimističnim predviđanjima za 2010. godinu. Prošlog meseca, analitička kompanija Gartner je u svom izveštaju navela da očekuje da će u 2010. godini na svetskom tržištu biti isporučeno 376,6 miliona uređaja, što je povećanje od 22% u odnosu na 308,3 miliona uređaja koliko je isporučeno u 2009. godini. Gartnerovi istraživači očekuju da će u 2010. godini na svetskom tržištu na kupovinu računara biti potrošeno 245,5 milijardi dolara , što je povećanje od 12% u odnosu na 2009. godinu.

U IDC-ovoj analizi se navodi da će prenosivi računari zauzimati najveći tržišni udeo i u potrošačkom i u kompanijskom segmentu. IDC predviđa da će do 2012. godine prodaja prenosivih računara činiti 70% prodaje svih računara, uopšte. Slične analize je početkom ovog meseca objavila i istraživačka kompanija iSuppli, koja navodi da je zbog dobre prodaje na azijskom tržištu, prodaja računara na svetskom tržištu u prvom tromesečju 2010. porasla za 22,7 posto, što je najveći rast u bilo kom tromesečju otkako iSuppli prati kretanja na tržištu. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.