Kina osvojila Svetsko prvenstvo u fudbalu... za robote

IAKO NJENA REPREZENTACIJA NE UČESTVUJE na Svetskom prvenstvu u fudbalu koje se trenutno održava u Južnoafričkoj republici, Kina može da se pohvali da je jedna njena selekcija postala svetski prvak.

Kineski fudbalski robotski tim osvojio je prvo mesto na Međunarodnim svetskim olimpijskim igrama za humanoidne robote, održanim u kineskom gradu Harbinu, pobedivši u finalu svoje protivnike iz Južne Koreje. Svaki tim je bio sastavljen od dva „igrača“ i „golmana“, a „reprezentativci“ Kine su na svom putu do vrha pobedili i predstavnike SAD.



Guo Veičao, student sa Instituta za tehnologiju u Harbinu, je bio jedan od programera koji su bili u “stručnom štabu” kineske ekipe. Evo kako on tumači uspeh njegove ekipe: “Za razliku od ljudi, roboti-fudbaleri se nikada ne umaraju. Kako utakmica odmiče, fizička spremnost fudbalera opada, dok kod robota to nije slučaj, oni celu utakmicu igraju sa istim intenzitetom. Mislim da neće proteći puno vremena, a roboti će moći da se takmiče sa pravim fudbalerima”.

Prema nekim optimističkim prognozama, roboti-fudbaleri će do 2050. godine biti sposobni da se suprostave svojim konkurentima od krvi i mesa. Ostaje da vidi da li se među aktuelnim junacima ispod čijeg “dresa” se nalaze štampane pločice i procesori, krije neki novi Lionel Mesi ili Didije Drogba, ali jedno je sigurno – niko se ne usuđuje da kaže da roboti-fudbaleri nikada neće sustići fudbalere kakve danas gledamo na stadionima širom sveta. (M.B.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.