Mapiranje gradova pomoću geooznaka sa slika

FOTOGRAF ERIK FIŠER SE DOSETIO da koristeći geooznake sa Flickra napravi mape gradova na kojima se vide mesta koja najviše zanimaju njihove posetioce.

Posle mapa na kojima se vidi gde turisti najviše slikaju, kuda se najviše kreću taksi vozila u Njujorku i brojnih drugih neobičnih infografika, zahvaljujući Fišerovoj ideji dobili smo i mape pedeset gradova sveta napravljene zahvaljujući geooznakama sa snimljenih fotografija koje su njihovi snimatelji postavili na Flickr i Picasu.

Mape su poređane prema gustini (broju) snimljenih fotografija i među njima nema Beograda.

To što se vidi na tim mapama zapravo je pokazatelj ljudskog zanimanja za mesta koja su posetiocima bila dovoljno zanimljiva da su se odlučivali da ih snime.

Na nekim mapama se čak vide i boje, jer je Fišer koristeći serije snimljenih slika na osnovu vremena kad su snimljene i međusobnih rastojanja izračunavao brzinu kojom se snimatelj kretao i odatle zaključivao da li se kretao pešice (crno), biciklom (crveno), motornim vozilom po običnom putu (plavo) ili autoputu (zeleno).

Fišerova ideja mogla bi se obogatiti na još neke načine, recimo tako što bi se tačke na mapama obojile saglasno dobu dana ili tako što bi se mape samo animirale korišćenjem podataka o vremenu kad su slike snimljene. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.