Nokia se proglasila za softversku kompaniju

NOKIA JE SADA SOFTVERSKA KOMPANIJA, a ne proizvođač telefona.

Nastala je još u 19. veku, najpre kao fabrika papira, a potom i gume, početkom 20. veka postaje proizvođač kablova, a danas je poznata pre svega po svom izuzetno širokom spektru mobilnih telefona koji pokrivaju čitav niz tržišta, od ultrajeftinih telefona do vrhunskih pametnih aparata s najnovijom tehnologijom.

Mada i dalje ima istu sklonost počela je da objedinjuje svoju telefonsku flotu i u prvoj polovini 2010. ponudila je samo 22 modela, za razliku od 35 iz prve polovine 2009.

Njen šef marketinga za Aziju i Pacifik, Vil Haris, rekao je da je kompanija trenutno u tranziciji. „Naša budućnost je u softveru, a ne u hardveru“, izjavio je Haris australijskom izdanju časopisa Computerworld, dodavši i to da kompanija sada veruje kako će „svoj softver monetizovati s hardverom“.

Softver se takođe menja. Finski mobilni gigant spreman je za generalku svoje popularne platforme otvorenog koda Symbian Series 60 koju će zameniti Symbian 3 a uskoro i Symbian 4, a trenutno se sprema da ponudi svoje prve uređaje s operativnim sistemom MeeGo zasnovanim na Linuxu. Kad to uradi Nokia će imati samo tri platforme za svoju flotu pametnih mobilnih telefona – Series 40, Symbian 4 i MeeGo – koje su otvorene za razvoj aplikacija kroz njeno okvirno okruženje Qt koje podržavaju svi njeni uređaji.

„U suštini to znači da sve uređaje možemo ponuditi istog dana, jer svi koriste istu platformu“, kaže Haris. „To ranije nikad nismo mogli. Skok sa modela N97 na N97 Mini zahtevao je od nas mnogo rada da bi se napravio softver koji radi na tim uređajima.“

Mada je Nokia kupila navigacionu kompaniju Navteq kako bi pribavila dodatna stručna znanja o mapiranju, glavni aspekt njenog fokusiranja na softver je povećano zanimanje za saradnju. I Symbian i MeeGo su na kraju krajeva platfrome otvorenog koda, pri čemu je ova druga kombinacija Nokijinog operativnog sistema Maemo i Intelovog Moblina.

I dalja saradnja s Microsoftom je učinila da se Nokia otarasi svog servisa za poruke u korist pune podrške za Exchange, a najnoviji plod te saradnje je klijent za Office Communications Server, Microsoftov klijentski proizvod za objedinjene komunikacije s Nokijinim telefonima.

Međutim, jasno je da kompanija računa na jaču saradnju sa programerskom zajednicom kako bi razvila bolji softver.

„To je dobar znak za Nokiju kao softversku kompaniju, gde vi objavite softver, predate ga razvijačima i ostaloj zajednici a oni naprave to što će se na njemu izvršavati“, rekao je Haris. „Potom izdate bolju verziju za krajnje korisnike.“

Kompanija u pogledu hardvera ne veruje u strategiju „jedna mera za svakog“, zbog čega kod nje ni skoro nećemo videti Appleovsku strategiju da se u prodaji u svakom trenutku nalaze svega jedan ili dva uređaja.

Promena strategije došla je u trenutku kad Nokijin tržišni udeo trpi napade sa svih strana. Iako je isporuka mobilnih telefona globalno porasla sa 270.000 na 310.000 po tromesečju, Gartnerove statistike pokazuju da njen tržišni udeo nastavlja da klizi nizbrdo kako se povećava broj konkurenata koji ulaze na tržište. U prvom tromesečju ove godine Nokia je kontrolisala 35% svetskog tržišta mobilnih telefona, a odmah za njom je njen glavni konkurent Samsung. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.