Obnovljeni planovi o formiranju kompanije Taiwan Memory

TAJVANSKA VLADA JE OBNOVILA PLANOVE o formiranju kompanije Taiwan Memory Company (TMC), koja bi proizvodila čipove, s tim što bi se ona ovog puta fokusirala samo na NAND fleš memorije.

Tajvanski ministar ekonomijie je odobrio plan kompanije TMC da se udruži sa još nekoliko proizvođača čipova sa ovog ostrva, uključujući kompanije ProMOS Technologies, Photronics Semiconductor Mask i Elite Semiconductor Memory Technology, kako bi zajedničkim snagama razvili tehnologiju za proizodnju NAND fleš memorija.

Pomenute kompanije će zajednički obaviti istraživanja i analizu NAND fleš memorijskih čipova i sprovoditi testiranja. „Pošto Tajvanu nedostaju patenti i sopstvena NAND fleš tehnologija, veoma smo ograničeni po pitanju razvoja fleš proizvoda“, navodi se u saopštenju tajvanskog ministarstva ekonomije.

U saopštenju se ne navodi konkretno na koji će način vlada promoći ovoj grupi proizvođača, ali se u takvim slučajevima obično kompanijama omogućava finansiranje za istraživačke projekte..

Prema prvobitnim planovima, TMC je prevashodno trebalo da bude kompanija koju bi finansijski pomogla tajvanska vlada (s tim da njen udeo u vlasništvu ne pređe 50 posto), i koja bi objedinila domaće proizvođače DRAM memorija u jednu kompaniju, kako bi im se pomoglo da prevaziđu aktuelnu ekonomsku krizu i eliminišu gubitke.

Kompanijom TMC trebalo je da rukovodi Džon Hsuan, nekadašnji dugogodišnji potpredsednik i glavni izvršni rukovodilac kompanije United Microelectronics (UMC), jednog od najvećih svetskih ugovornih proizvođača procesora. Planirano je bilo da vlada u dogovoru sa rukovodiocima TMC-a odabere jednu stranu kompaniju kao strateškog tehnološkog partnera nove kompanije. Kao glavni kandidat za partnera važila je japanska kompaniju Elpida Memory, ali se računalo i na saradnju sa američkom kompanijom Micron Technology, koja je zajedno sa japanskom kompanijom bila u najužem izboru.

Plan je naizgled propao u martu, kada su tajvanski zakonodavci sprečili spajanje pod izgovorom da veće cene DRAM memorija i očigledan oporavak globalne ekonomije znače da vlada ne bi trebalo da se meša u poslovanje kompanija. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.