Pixel Qi izložio prototipske ekrane osetljive na dodir

NOVOOSNOVANA KOMPANIJA PIXEL QI (piksel ći), specijalizovana za ekrane koji su u poslednje vreme privukli dosta pažnje zato što dobro rade i na dnevnom svetlu i u zatvorenom prostoru, pokazala je na Computexu prototipske verzije svojih novih panela koji su pored toga i osetljivi na dodir.

Tehnologija ove kompanije kombinuje jako pozadinsko osvetljenje za čitanje u zatvorenom prostoru i reflektivni sloj koji olakšava čitanje na otvorenom, pri dnevnom svetlu, što kao kombinacija veoma zanima brojne proizvođače prenosivih i tabličnih računara. Kad se još pojavio Appleov iPad, posebno vruća tema postali su i ekrani osetljivi na dodir. Međutim, dodavanje odgovarajućeg senzitivnog sloja istovremeno znači manju čitljivost na reflektivnim ekranima.

Zbog žućkaste nijanse, smanjene oštrine i zatamnjenja koje stvara taj dodatni sloj, Pixel Qi je morao da iznađe odgovarajuća rešenja: Predstavnik kompanije kaže da su u tome i uspeli, iako nije bilo nimalo lako. Na prikazanim prototipskim ekranima ti problemi nisu uočljivi.

Pixel Qi je i svoje prve modele ekrana predstavio na ovom istom sajmu prošle godine, a sada je čak nekoliko kompanija izložilo računare s njihovim ekranima, ali nijedna nije najavila nikakve planove za njihovu komercijalizaciju. Predstavnik kineske kompanije Shenzhen Chuangzhicheng Technology, koja izrađuje računare za neka poznata imena, izjavio je da razmatraju ugradnju ovih ekrana u prenosive i tablične računare kako bi im poboljšali čitljivost na dnevnom svetlu.



Ekrani kompanije Pixel Qi koriste tehologiju koju je razvila Meri Lu Džepsen, koja je nakada bila na čelu ogranka za ekrane u Intelu i tehnološki direktor projekta „Jedan prenosivi računar po detetu“ (One Laptop Per Child, OLPC). Ti ekrani su dobili brojne pohvale i izazvali veliko zanimanje čim su se pojavili prošle godine, a kompanija ih masovno proizvodi od početka ove godine i trenutno razmatra mogućnost da ih izrađuje u drugim dimenzijama. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.