Prihod od telekomunikacionih usluga u 2009. godini oko 1,51 milijardi evra

REPUBLIČKA AGENCIJA ZA TELEKOMUNIKACIJE (Ratel), juče je predstavila godišnju publikaciju „Pregled tržišta telekomunikacija u Republici Srbiji za 2009. godinu“. Ratel je u saradnji sa Republičkim zavodom za statistiku, prvi put u okviru Pregleda tržišta, zvanično objavio i vrednosti indikatora za praćenje razvoja informaciono-komunikacionih tehnologija u Republici Srbiji.

„Ukupan prihod na tržištu telekomunikacija Republike Srbije je u 2009. godini iznosio 1,51 milijardu evra. Učešće sektora telekomunikacija u bruto domaćem proizvodu je 4,76%. U publikaciji smo izneli i komparativnu analizu sa državama jugoistočne Evrope, u vezi sa ključnim tržišnim pokazateljima, kao što su bruto domaći proizvod (BDP), broj pretplatnika različitih telekomunikacionih usluga, visina i struktura prihoda i cene pojedinih usluga“, izjavio je dr Milan Janković, izvršni direktor Ratela.

Ukupan broj pretplatnika fiksne telefonije u 2009. godini iznosio je 3.105.700, što predstavlja najvišu penetraciju među zemljama u okruženju, 41,42%, uz stepen digitalizacije od 96,95%. Ukupan prihod od usluga fiksne telefonije bio je 33,9 milijardi dinara.

Ukupan broj pretplatnika mobilne telefonije u protekloj godini bio je 9.912.339, što predstavlja penetraciju od 132,20%. Ukupan prihod od usluga mobilne telefonije bio je 77,8 milijardi dinara.

Broj registrovanih pružalaca Internet usluga u Republici Srbiji je 199, a broj pretplatnika 1.705.716, što predstavlja penetraciju od 22,75%. Ukupan prihod od pružanja usluga Interneta dostigao je 11,108 milijardi dinara. Uočava se stalni rast primene tehnologija koje obezbeđuju širokopojasni pristup (pre svega ADSL i kablovski modem, ali i pristup Internetu preko mobilne mreže treće generacije – 3G). Penetracija širokopojasnog Interneta, bez korisnika 3G mobilne mreže, je 9,2 %.

Usluge kablovske distribucije radio i televizijskog programa u Srbiji trenutno pruža 78 firmi, od kojih 75 to obavljaju putem kablovske distributivne mreže (uključujući i dva koji pružaju IPTV usluge), a tri preko satelitske distributivne mreže (DTH). U 2009. ostvaren je ukupan prihod od 7,2 milijarde dinara. Broj pretplatnika KDS usluga je 1.080.900, što predstavlja penetraciju od 14,42%, odnosno 42,9% prema broju domaćinstava.

Objavljene vrednosti indikatora za praćenje razvoja informaciono-komunikacionih tehnologija u Republici Srbiji određene su u skladu sa metodologijom Međunarodne unije za telekomunikacije, na bazi podataka dobijenih anketiranjem reprezentativnog uzorka stanovništva i domaćinstava.

Međunarodna unija za telekomunikacije je 2007. godine definisala jedinstveni Indeks IKT razvoja (ICT Development Index, IDI) koji se sastoji od 11 indikatora grupisanih u tri podgrupe:
1. IKT infrastruktura i pristup,
2. IKT stepen iskorišćenja (prvenstveno od strane pojedinaca, ali i domaćinstava i privrednih subjekata) i intenzitet upotrebe,
3. IKT obrazovanje (ljudski kapacitet neophodan za efikasno korišćenje IKT tehnologija).

Vrednost IDI indeksa za Srbiju u 2009. godini iznosi 4,80. Prema podacima Međunarodne unije za telekomunikacije ova vrednost je za Srbiju 2008. godine iznosila 4,23 i naša zemlja je bila rangirana na 53. mestu od ukupno 159 zemalja. S obzirom na to da podaci o vrednosti IDI indeksa za 2009. godinu nisu bili dostupni za ostale zemlje u trenutku objavljivanja ovog Pregleda, nije moguće precizno utvrditi rang Srbije za 2009. godinu, ali se procenjuje da će naša zemlja biti među prvih pedeset zemalja po vrednosti IDI indeksa. (A.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.